Rege o Maria

weekbrief-olv-ter-nood-blauwe-zusters-bedevaart-onderweg-rege-o-maria

Onze Mariaanse bedevaart in eigen land. Dat het onbevlekt hart in ons land mag regeren!

Jullie hebben vast wel van die oude bedevaarten gehoord, dat men te voet naar verre heilige plekken liep. We hebben deze zomer zo’n bedevaart gelopen ter ere van Maria in ons eigen kikkerlandje. Het was een bedevaart van 5 dagen (dus ook weer niet zooooó lang), ongeveer 25 km per dag, 126 km in totaal.

We begonnen op 3 augustus met 13 zusters afkomstig van onze missielanden van de BeNeLux vanaf de Basiliek Onze Lieve Vrouwe Sterre der Zee te Maastricht en kwamen 7 augustus aan bij Onze Lieve Zoete Moeder in Den Bosch. Altijd brachten we tijdens onze bedevaart Onze Lieve Vrouwe van Lujan (Lujan is een plek in Argentinië waar dit beeld vandaan komt) mee op een van de rugzakken van de zusters, zodat Maria altijd bij ons was. De bedevaart was namelijk ook een voorbereiding op onze vernieuwing van onze toewijding aan Maria, volgens de H. Marie Grignon de Montfort die wij als 4e gelofte hebben afgelegd, naast onze gelofte van armoede, kuisheid en gehoorzaamheid. Tijdens onze bedevaart baden wij dan ook alle geheimen van de rozenkrans en luisterden verschillende meditaties. We hebben elke dag de Heilige Mis kunnen bijwonen.

De eerste dag in Maastricht hebben we de Heilige Mis kunnen bijwonen in de crypte, die opgedragen werd voor alle intenties die we met ons zouden meedragen in de bedevaart (met bloed, zweet en tranen). De eerste dag liepen we van Maastricht naar Sittard waar een Karmelietenklooster is. Zij hebben een beeld van Onze Lieve Vrouw van de Karmel. We hebben daar ook de Zalige Theresa van de Heilige Jozef Tauscher vereerd. Dinsdag zijn we van Sittard door Echt (waar we langs het slotklooster en naar de kerk van Edith Stein zijn gelopen, waar we enkele van haar relieken hebben vereert, zoals haar koormantel) naar Panheel, naar de kapel van Maria van het H. Hart gelopen.  Woensdag zijn we vandaar naar Hoef aan de Pan gelopen. Donderdag van Hoef aan de Pan naar Best en vrijdag van Best naar Onze Zoete Moeder van Den Bosch in de St. Jan Kathedraal.

Het was voor ons zusters de eerste keer dat we zo’n bedevaart door ons land liepen en hebben heel veel positieve reacties gekregen. Veel mensen vroegen wat we aan het doen waren en we vertelden hen over onze devotie tot Maria, over wie we zijn en over de bedevaart. Zelfs mensen die niet geloofden waren geïnteresseerd. Het viel ons ook op hoe vrijgevig we werden ontvangen, en hoe we werden voorzien in onze noden.

Een grappige anekdote: een man was zijn tuin aan het besproeien want het was enorm warm zoals jullie weten, de laatste dag was het zelfs 38 graden en we liepen zo’n 25 km elke dag. Hij zag ons langslopen en vroeg of we wat water wilden. Wij zeiden natuurlijk JA, en hij spoot ons nat, 5 meter later stapte een vrouw van haar fiets af om ons te vragen wat we aan het doen waren, en we zeiden een bedevaart van Maastricht naar Den Bosch. Toen zei ze: “Dat kan ik wel zien jullie zijn helemaal doorweekt van de zweet” (allemaal water natuurlijk 😂).

Zuster Castissima

Delen

Zuster Maria Mater Castissima is lid van de Dienaressen van de Heer en de Maagd van Matará.

Nieuwste overwegingen