Zorg voor elkaar

Zorg voor elkaar

Zorg voor elkaar was het thema van ons tienerkamp, Break-out 2022. Er waren dit jaar zo’n 50 enthousiaste tieners gekomen in de leeftijd van 12-18. Ze werden opgedeeld in groepjes waarvan elk groepje een patroonheilige kreeg die te maken had met het thema “ZORG VOOR ELKAAR”.

De patroonheiligen waren HH. Titus Brandsma, Moeder Teresa, Juliana Falconieri, Johannes a Deo, Carolus Borromeus en Pater Damiaan. De tieners beginnen elk jaar met het maken van een vaandel van hun patroonheilige waarna zij het vaandel presenteren aan de rest van de groep.

Elke dag werd de Heilige Mis opgedragen en was er een moment van aanbidding. Een van de dagen was er een avond van Barmhartigheid waarbij iedereen de mogelijkheid had om te biechten. Dit was heel mooi! Er werd ook catechese gegeven over het thema, daarbij werden de werken van barmhartigheid genoemd en hoe je dit kunt beoefenen in je eigen leefomgeving. Maar ook werd er gesproken over hoe je bijv. kunt evangeliseren in landen waar je niet over het evangelie mag spreken, dit kun je alleen doen door middel van de werken van barmhartigheid! Door hoe wij Gods liefde laten zien door middel van werken die mensen zonder God niet vanzelfsprekend zouden doen. Er werden hier voorbeelden gegeven over het werken met gehandicapten, zieken en kinderen die ter vondeling werden gelegd, maar ook over het werken met alcoholisten en drugsverslaafden. Het is niet altijd makkelijk om jezelf te vergeten en om je helemaal aan de ander te kunnen geven, zeker wanneer dit echt tijd van je vraagt.

Ook werd er gesproken over wat heiligheid is, kan ik heilig worden met alleen werken of is dat niet genoeg? Alleen de werken zijn niet genoeg. We moeten liefhebben. Het is belangrijk om in genade te blijven want dan weten wij zeker dat wij uiteindelijk naar de hemel kunnen gaan en zo kunnen wij ook hier op aarde werkelijk gelukkig zijn.

Daarnaast was er ook een geweldige competitie gaande tussen de verschillende deelgroepen. Er waren verschillende spelletjes in het bos, ‘vind de pelgrim’, ‘levend stratego’ en op de middag van de warmste dag, deden we waterspelletjes, waaronder buikglijden in het schuim…

Op woensdag was er een uitje naar een outdoorpark in Alkmaar, waar verschillende obstakels waren, boogschieten en andere leuke spelletjes. Het was een geslaagde middag!

Op de jongens- en meisjesdag hebben we het kamp in tweeën opgesplitst. Jongens hadden hun eigen catechese en activiteit. Ze gingen naar een sportzaal waar ze hebben gevoetbald, gehockeyd en gebasketbald. De meiden deden een leuke dansworkshop. Daarna hebben ze kaartjes gemaakt. In de avond waren er leuke competitiespelletjes tussen de meiden en jongens!!! De meiden hebben gewonnen!

De volgende dag vierden wij de Slotmis met de families en Mgr. Hendriks, daarna waren er verschillende catecheselessen, voor de volwassenen, de jongeren en de kinderen We sloten het kamp met de lunch waarbij de deelgroepjes  toneelstukjes over de patroonheiligen lieten zien van hun groepje. Daarna was de prijsuitreiking. We kunnen niet wachten op volgend jaar, dat is wat we veel hoorden!!! Het was werkelijk een geslaagd kamp!!! Dank voor uw gebed!

Zr. Castissima, SSVM

Deel

Zuster Maria Mater Castissima is lid van de Dienaressen van de Heer en de Maagd van Matará.

Nieuwste overwegingen