Terug naar het ”normaal”

weekbrief-genadekapel-olvternood

Veel jongeren hebben de komende week vakantie. Worden er normaal gesproken allerhande plannen gemaakt om er een weekje tussenuit te gaan, bijvoorbeeld een stedentrip met het gezin naar Rome, nu vallen velen in een leegte en weten niet wat zij met een week vakantie moeten. Velen lopen met hun ziel onder de arm door het niet weten wat te doen, men is gewend geraakt aan grote dingen. Het genoegen van het kleine en bescheiden ontgaat velen, helaas.

Een strandwandeling met het hele gezin, en dus lekker uitwaaien, zien velen niet als iets dat met vakantie te maken heeft. Het is niet bijzonder en groot genoeg. Toch is het in deze tijd dat het coronavirus weer volop in de belangstelling staat dat velen weer moeten gaan wennen aan het genoegen dat men krijgt door simpelweg te genieten van de kleine dingen. Ik denk weleens dat we weer terug moeten naar het “normaal” van vroeger waar de kleine dingen bijzonder waren. Een dagje naar het strand en genieten van een kop warme koffie of thee, na een strandwandeling.

Op het heiligdom zie ik mensen genieten van het zijn bij OLV ter Nood, de Moeder Gods Maria. In stilte bidden in de genadekapel, een kaarsje opsteken, naar de H. Mis of de dagelijkse Aanbidding en tussendoor genieten van een kopje koffie of iets anders in  het Oesdom. De gewone dagelijkse dingen kunnen zo bijzonder zijn als je het met zorg , aandacht en liefde doet.

Velen zoeken ook in de coronatijd hun toevlucht bij Maria. Haar liefdevolle steun draagt mensen echt. Niet zo lang geleden ontmoete ik op het heiligdom een jongeman die Maria kwam bedanken voor alle hulp en steun. Ongeveer 5 jaar geleden heeft hij een pelgrimage gemaakt naar Maria hier in Heiloo, een voettocht van een paar dagen, zijn intentie was om Maria te vragen hem te helpen met afkicken van alcohol en drugs. Toen hij van hier weer vertrok beloofde hij om met de steun van Maria clean te gaan worden en is vanaf die dag begonnen met afkicken. Met vallen en opstaan, met pijn en moeite maar ook met Maria’s voorspraak en Gods zegen is hij nu 2 jaar geheel clean en heeft hij zijn leven weer terug. Met ambulante verslavingszorg en gebed en hulp en kracht van Godswege kwam hij Maria danken voor haar nooit aflatende steun.

Hij vertelde mij dat hij weer geleerd heeft van de gewone dagelijkse dingen te genieten, een bruine boterham met kaas, de wind door je haar, het binnenkomen in een kapel om een kaarsje te branden ter ere van Maria samen met een gebed.

De oktobermaand is de Mariamaand als Maria van de Rozenkrans, ook het bidden van de rozenkrans is in het gewone zo bijzonder als je de mysteries van de rozenkrans overweegt.

Van harte wens ik u een mooie Mariamaand, en veel devotie met het bidden van de Rozenkrans.

Pastor Anton Overmars pr.

Delen

Anton Overmars is tot priester gewijd in 2001. Hij is werkzaam in het Heiligdom O.L.V. Ter Nood en in de parochies van Bergen en Schoorl.