Quo Vadis? Twee verschillende paden…

fr bosco

Is het u opgevallen dat Corona ons twee rechte paden wijst? Vanwege de adviezen om thuis te blijven, mondmaskers te dragen en onze handen te wassen is het nu extra fijn om erop uit te gaan en de omgeving eens goed in ons op te nemen. Ik maakte een lange wandeling over Onze Lieve Vrouw ter Nood en vroeg me af ‘Quo Vadis’ (‘Waarheen gaat gij?’) Ik wil hierover graag een korte overweging met u delen. Het viel mij op dat de paden op het Heiligdom prachtig groen zijn en heel natuurlijk aangelegd. De lucht is zonder vliegtuigstrepen en in de stad ruikt het opeens veel beter. Het is heel stil op straat. Natuurlijk kunnen we niet voor altijd thuis blijven, maar we kunnen wel de keuze maken tussen het ‘natuur model’ of het ‘economische model’. ‘Hyperglobalisering’ en Internet hebben de wereld ‘plat’ gemaakt. Communicatie werd goedkoop, direct en de logistiek volgde.

Tegelijkertijd wordt er veel milieuschade veroorzaakt. De veiligheid van werknemers en sociale rechten staan op het spel. De kapitalistische economie behandelt het menselijk leven alsof er geen toekomst is. De realiteit van hyperglobalisering en de kwetsbaarheid van wat dit met zich mee brengt heeft ons zonder controle over ons eigen leven achtergelaten. Sport-, media-, toerisme-, plezier- en gezondheidszorg sectoren hebben de menselijke waardigheid verder uitgebuit. Dit is in de afgelopen maanden tijdens de corona crisis duidelijk geworden. Het meest kwetsbaar zijn de honderdduizenden vluchtelingen en illegale migranten die in overvolle kampen, onder erbarmelijke hygiënische omstandigheden leven, met slechte sanitaire voorzieningen, onvoldoende water, voedsel en onderdak. Het lot van deze ongelukkige zielen, waaronder tienduizenden kinderen, kennen wij allemaal. Accepteren wij dit hectische, mechanische leven waarin we in rondjes blijven rennen of gaan we naar alternatieven zoeken?

Door Covid-19, is onze huwelijksreis met dubbele moraal beëindigd. Deze pandemie heeft ons allemaal met de neus op de feiten gedrukt en duidelijk gemaakt dat we verkeerde prioriteiten in ons leven hebben gesteld. Families kwamen weer bij elkaar, meer mensen gingen dieper nadenken over de realiteit van het leven en gezonder eten. We kunnen deze pandemie simpelweg niet negeren en terugkeren naar ons nogal zielige, egoïstische, in onszelf gekeerde, narcistische leven zonder ook na te denken over de aarde, het milieu en het klimaat.  Onze ervaring met de uitbraak van het corona virus heeft wel degelijk impact op hoe we omgaan met epidemieën en potentiële pandemieën in de toekomst. We moeten opnieuw investeren in onze middelen en onze talenten en energie bundelen en nieuwe prioriteiten stellen door ons te richten op het grotere goed.  Het is tijd om ons tot God te keren om spiritueel onderhoud te plegen. Bedevaartsoorden als het Mariaal Heiligdom OLV ter Nood kunnen een enorme bron van spirituele groei zijn.
Elke crisis is een potentieel uitgangspunt voor een systematische verandering. We kunnen twee kanten op. We kunnen de keuzes in ons leven radicaal overdenken, onze waardeketen verkorten, uitbesteedde industriële activiteiten repatriëren, het genoegen van het produceren en kopen van lokale goederen herontdekken, terwijl banen in de landbouw worden verjongd. Dit zal resulteren in hogere milieustandaarden en maatschappelijke ongelijkheden verminderen door de producten te delen met mensen in nood. Zoals Jezus ons leert, kies de smalle weg in plaats van de brede weg. Uw leven zal meer kwaliteit hebben, betekenisvoller en gelukkiger zijn.

Fr. Bosco

Delen

Fr. Bosco komt uit India en studeert in Leuven voor een post-doctoraal. In juli en augustus is hij op het Heiligdom voor het opdragen van de Heilige Mis in de Duitse taal en soms zal hij ook Heilige Missen in het Nederlands opdragen.

Nieuwste overwegingen