Opgedragen

Schermafbeelding2019-01-28om13_32_14

 

De afgelopen dagen heb ik via verschillende websites en de krant het nieuws van de Wereldjongerendagen in Panama gevolgd. Wat een enthousiasme en blijdschap bij al die honderdduizenden jonge mensen die met paus Franciscus samen zijn geweest om zich te laten bemoedigen en inspireren. Ik kan mij goed voorstellen dat heel Panama in de ban was van deze dagen. Het was voor al die jonge mensen die van over de gehele wereld waren samen gekomen een bijzondere ervaring te zien hoe het geloof en de passie voor het geloof de Panamese bevolking in vuur en vlam zet. De enorme gastvrijheid van al die gezinnen die hun huis en tafel maar vooral ook hun hart opende om al die jongeren te huisvesten en hen in alles te laten delen.

Als familie en vrienden zijn ze in de harten van de Panamese families gesloten. In alle verhalen lees je over het dagelijks leven dat in Panama geheel doordrenkt is van het geloof. De processies, de vieringen, alles wat de mensen doen staat in het teken van de vreugde en de blijdschap van het geloof.

Na zo’n grote happening als de wereldjongerendagen maak ik mij ook zorgen. Zorgen over hoe dat nou verder zal gaan als al die jonge mensen vol vuur en passie thuis komen in hun eigen geloofsgemeenschap. Krijgen zij de ruimte om hun vuur en enthousiasme te delen, en zich actief in te zetten in hun kerk?

Veel parochies en andere geloofsgemeenschappen zeggen dat jongeren de toekomst zijn. Paus Franciscus sprak naar aanleiding van de wereldjongerendagen de wijze woorden dat jongeren zijn niet de toekomst maar het heden.

“Jongeren zijn niet de toekomst, we vinden dat leuk om te zeggen maar jullie zijn het heden. Leef de droom niet morgen maar vandaag. Het zal je doen opstaan, doen bewegen, doen verwonderen. Open je voor de Heilige Geest, zodat er een nieuw Pinksteren op de wereld plaatsvindt.”

Zaterdag 2 februari vierden wij het feest van de Opdracht van de Heer de dag die door de heilige paus Johannes Paulus II is uitgeroepen tot de dag van het Godgewijde leven. In de religieuze professieformule staat dat de religieus zichzelf opdraagt en geeft aan de kerk. Zoals Jozef en Maria verwonderd hebben gestaan bij de opdracht van Jezus in de tempel en zowel Simeon als Hanna profetische woorden over Hem spraken, staan mensen ook dikwijls verwonderd als jonge mensen zichzelf opdragen en geheel toewijden aan de kerk en dus aan de Heer.

Alleen als wij jonge mensen de ruimte geven om van het vuur van hun geloof in het midden van de kerk te staan zal er ruimte zijn voor het heden en de toekomst.

Jongeren zijn niet de toekomst maar het heden.

 

Pastor Anton Overmars

 

Delen

Anton Overmars is tot priester gewijd in 2001. Hij is werkzaam in het Heiligdom O.L.V. Ter Nood en in de parochies van Bergen en Schoorl.

Recent Sermons