Oktober Mariamaand Rozenkransmaand

OLV-ter-nood-Officiële-opening-Bedevaartseizoen-2017-1038x576

Binnen onze Kerk zijn de maanden mei en oktober speciaal aan Maria gewijd. Op 7 oktober gedenken wij Onze Lieve Vrouw van de Rozenkrans. Deze gedachtenis gaat terug op het afwenden van het gevaar van de Turkse overheersing door de overwinning in de zeeslag bij het Griekse Lepanto op 7 oktober 1571, welke overwinning wordt toegeschreven aan het bidden van de rozenkrans. Binnen onze Kerk zijn de maanden mei en oktober speciaal aan Maria gewijd. Op 7 oktober gedenken wij Onze Lieve Vrouw van de Rozenkrans. Deze gedachtenis gaat terug op het afwenden van het gevaar van de Turkse overheersing door de overwinning in de zeeslag bij het Griekse Lepanto op 7 oktober 1571, welke overwinning wordt toegeschreven aan het bidden van de rozenkrans. Op zaterdag 13 oktober 1917 verscheen de H. Maagd Maria in het Portugese Fatima voor de zesde en laatste keer aan de drie herderskinderen Lucia (10), Francisco (9) en Jacinta (7). Dat is deze maand dus precies 100 jaar geleden. Maria sprak tot Lucia onder andere: “Ik ben Onze Lieve Vrouw van de Rozenkrans. Ga voort met altijd, iedere dag, het rozenhoedje te bidden. De oorlog loopt ten einde en de soldaten zullen spoedig naar huis keren.” Het gaat hier over de Eerste Wereldoorlog (1914 – 1918).

De H. Maagd had bij eerdere verschijningen beloofd om deze laatste verschijning een wonder te doen, zodat alle aanwezigen haar boodschappen, die de drie herderskinderen aan de mensen doorgaven, zouden geloven. Er waren die stormachtige en regenachtige dag ongeveer 70.000 mensen samengekomen op de plaats van de verschijningen. Er waren nieuwsgierigen, ongelovigen maar vooral ook veel goedgelovigen. Na het bidden van het rozenhoedje kwam een lichtstraal en vlak daarna O.L. Vrouw boven de steeneik, de plaats waar zij ook de andere keren was verschenen. Op de vraag naar de vele noden en genezingen die de mensen hadden voorgelegd antwoordt de H. Maagd: “Enkelen wel, anderen niet. Zij moeten hun leven beteren en vergiffenis vragen voor hun zonden.” om er met een bedroefd gelaat aan toe te voegen: “Dat de mensen toch ophouden God te beledigen. Hij is al zoveel beledigd.” Deze woorden vormen de kern van de hele boodschap van Fatima en hebben de meeste indruk gemaakt op Lucia.

Terwijl de hemelse vrouwe opsteeg, richtte zij een lichtbundel uit haar geopende handen naar de zon. Plotseling houdt het op te regenen, de wolken scheuren open. De zon komt tevoorschijn als een ronde schijf met een scherp omlijnde rand, waar iedereen recht in kan kijken. Zij begint rond haar eigen as rond te draaien, lichtbundels van allerlei kleuren in alle richtingen uitstralend: geel, blauw groen, rood, paars. Enkele ogenblikken staat ze stil en begint dan weer opnieuw licht en vuur uit te stralen. Weer staat ze stil, en opnieuw begint ze haar rondedans naar alle richtingen kleurige en lichtende stralen werpend. Op gegeven ogenblik is het, alsof de zon zich losmaakt uit het heelal en op aarde neer zal vallen; de mensen barsten uit in kreten van vrees en doodsangst.

Vlak daarop herneemt de zon rustig schijnend haar plaats aan de hemel. Meer dan 70.000 mensen tot in de wijde omtrek waren getuige van dit zonnewonder (zie foto). Ook in onze tijd houdt de H. Maagd Maria niet op ons als gelovigen uit te nodigen ons concreet in te zetten voor de verbetering van de wereld en daarvoor te blijven bidden. Met andere woorden: De vrede waarnaar elk mensenhart zo verlangt is geen mensenwerk, maar is het werk van God, die daarvoor ons geloof en onze medewerking vraagt. “Vrede laat Ik u na, mijn vrede geef Ik u. Niet zoals de wereld die geeft, geef Ik hem u.” horen we Jezus tegen zijn leerlingen zeggen (Joh. 14,27). Wij kunnen nauwelijks de waarde en de gevolgen beseffen, als wij gelovig ingaan op het moederlijke verzoek van de H. Maagd Maria om dagelijks de rozenkrans te bidden voor de vrede in de gezinnen, in de naties en in heel de wereld.

Pater Gerard Wijers s.s.s.

Delen

Lid van de congregatie van Sacramentijnen is pater Wijers woonachtig in de in Amsterdam bij de Begijnhof en assisteert heel regelmatig op het heiligdom.