Ik ga op reis en…

genade-kapel-kaarsen-allerzielen-olv-ter-nood

Al vroeg beginnen mensen na te denken over hun vakantie. Waar wil ik heen, wat wil ik gaan doen en hoe groot is mijn budget? Velen hebben al vroeg geboekt om er zeker van te zijn te krijgen wat men wil. Maar waar zijn we zeker van? Het coronavirus laat mensen weer ervaren dat wij in het leven niet alles kunnen regelen en maken of voorkomen. We worden met de neus op de feiten gedrukt, dat wij niet veel zekerheden hebben in ons leven. Psalm 8 begint met; “Heer, onze Heer, hoe machtig is uw Naam overal op aarde” maar ook staat er in de psalm; “wat is de mens dat U aan hem denkt, en het mensenkind, dat U voor hem zorgt?”. Misschien gaan mensen door de omstandigheden waarin men verkeert nadenken over het bestaan en over God waarmee de mens, ook als deze dit ontkent, verbonden is met God, en deel uitmaakt van de schepping.

Bijna iedereen ziet nu alle mooie gemaakte plannen afgezegd worden. Vliegreizen worden geannuleerd, het vliegtuig kan niet vertrekken. Ook bijna alle bedevaartreizen zijn geannuleerd. Maria in Lourdes zal dit jaar maar weinig pelgrims aan de grot krijgen. Maar gelukkig voor ons is dezelfde Maria ook te bezoeken in ons mooie heiligdom OLV ter Nood. Hier gaat het bedevaartprogramma “gewoon” door. Dit jaar is er een mooie aanvulling op ons programma.

Vanaf zaterdag 11 juli is er in de maanden juli en augustus iedere zaterdag om 16.30 uur in de bedevaartkapel een Duitstalige Heilige Mis. Hier in de omgeving zijn in de zomermaanden altijd veel Duitse toeristen en ook hen willen wij de mogelijkheid geven om wekelijks naar de Mis te kunnen gaan. Ik denk dat dit een mooie aanvulling is op de mogelijkheden welke het heiligdom te bieden heeft.

Ondanks alle beperkingen van de laatste 4 maanden zien wij dat er veel mensen op bezoek komen in het heiligdom. In de Genadekapel branden er steeds weer veel noveenkaarsen en ook komen er steeds meer mensen noveenkaarsen halen om thuis of elders te branden. Een noveenkaars blijft 9 dagen branden en zet ons gebed voort als wij weer naar huis zijn terug gekeerd. Zo gaat ons gebed verder bij Maria. Veel noveenkaarsen worden opgestoken met een vragend gebed. Mensen willen hun gebed kracht bijzetten door een kaars te laten branden als een licht in duisternis. Misschien ervaren velen toch dat wij mensen niet alles zelf in de hand hebben, misschien wel héél weinig in handen hebben. Onze kwetsbaarheid en beperktheid staat tegenover de grootheid van God. Hier in de kapel kunnen we altijd terecht om bij Maria te zijn en door haar komen we tot Jezus, Zoon van God en kind van Maria.  Als we op reis gaan naar Maria, hier in Heiloo of elders, nemen we van alles mee. Onze vreugde en dankbaarheid, onze zorgen en verdriet, al onze intenties, en brengen die door Maria bij God. Psalm 8 eindigt ook zoals deze begon; “Heer, onze Heer, hoe machtig is uw Naam overal op aarde.”

Of u nu thuis blijft of op reis gaat vergeet Maria niet, en steek waar u komt een kaars op bij Maria en doe dat dan met een gebed, dan zal die kaars ook uw gebed voortzetten. Van harte wens ik u allen een gezegende vakantietijd.

Anton Overmars pr.

Delen

Anton Overmars is tot priester gewijd in 2001. Hij is werkzaam in het Heiligdom O.L.V. Ter Nood en in de parochies van Bergen en Schoorl.