Het rozenkransgebed

rozenkrans-olvternood

Aanstaande woensdag 7 oktober vieren we de gedachtenis van de heilige Maagd Maria van de Rozenkrans. Deze gedachtenis is door paus Pius V (1566-1572) ingevoerd en gesteld op de verjaardag van de zeeslag tegen de Ottomanen (het huidige Turkije) bij het Griekse Lepanto op 7 oktober 1571. Deze overwinning op de machtige Turkse vloot werd toegeschreven aan de hulp van Maria, verkregen door het rozenkransgebed. Verder speelt het rozenkransgebed een belangrijke rol bij het grote aantal Mariaverschijningen de laatste twee eeuwen, waarvan de meest bekende zijn: Rue du Bac, Parijs (1830), Lourdes (1858) en Fatima (1917). De Maagd Maria heeft bij haar verschijningen altijd aangespoord om toch vooral de rozenkrans te blijven bidden tot heil voor de wereld en tot bescherming tegen haar ondergang door oorlog, rampen en terreur. In veel gezinnen werd en wordt vooral in de Mariamaanden mei en oktober gezamenlijk het rozenhoedje gebeden. Kortom, het rozenkransgebed neemt een belangrijke plaats in de katholieke geloofsbeleving in.

De heilige Dominicus (± 1170-1221), heeft volgens de overlevering zelf de rozenkrans van Maria ontvangen. De verdeling in tientjes, waartussen telkens een Onzevader wordt gebeden, ontstond in de 15de eeuw toen Alan van Rupe o.p. (1428-1475) de  Rozenkransbroederschappen oprichtte. Later ontstond de gewoonte om bij elk tientje van de rozenkrans een evangelische gebeurtenis te overwegen, de zogeheten “Geheimen”. We kennen de vijf blijde, de vijf droevige en de vijf glorievolle geloofsgeheimen. Dat zijn respectievelijk de geheimen van de menswording, van het lijden en van de verheerlijking van onze Heer Jezus Christus. Op 16 oktober 2002 heeft paus Johannes Paulus II in zijn Apostolische Brief “Rosarium Virginis Mariae” (“De rozenkrans van de Maagd Maria”) vijf “Geheimen van het Licht” toegevoegd aan het bestaande rozenkransgebed, de vijf geheimen uit het Openbare Leven van de Heer. In deze brief zegt de paus dat de rozenkrans een ware meditatie is over de geheimen van het leven van Christus. “Door de aanroepingen van het Weesgegroet te herhalen, kunnen wij diepgaand reflecteren op de essentiële gebeurtenissen van de missie van Gods Zoon op aarde, die aan ons zijn doorgegeven door het Evangelie en de Kerkelijke Traditie”, schrijft de paus.

olv-ter-nood-rozenkrans-gebedHet volledig Rozenkransgebed bestaat dus uit 20 maal het Onzevader met 200 maal het Weesgegroet. Meestal wordt de rozenkrans echter gebeden met een snoer van 5 grote en 50 kleine kralen en wordt één serie van vijf geloofsgeheimen overwogen. Dit noemen we een “Rozenhoedje”. We beginnen met het kruisteken en de geloofsbelijdenis (tekening no. 1). Vervolgens een Onzevader (no. 2) en drie begroetingen van Maria: Dochter van God de Vader, Moeder van God de Zoon en Bruid van God de heilige Geest (no. 3). Daarna volgt een Eer aan de Vader … en begint de overweging van de geloofsgeheimen met elk een Onzevader en 10 Weesgegroeten (no. 4 en 5). Na het tiende Weesgegroet volgt telkens een Eer aan de Vader … Op maandag en zaterdag overwegen wij de blijde geheimen, op dinsdag en vrijdag de droevige geheimen, op woensdag en zondag de glorievolle geheimen, en op donderdag de geheimen van het licht.

Pater Gerard Wijers s.s.s., Amsterdam

Delen

Lid van de congregatie van Sacramentijnen is pater Wijers woonachtig in de in Amsterdam bij de Begijnhof en assisteert heel regelmatig op het heiligdom.