Heilig Willibrord en het Gebed om Roepingen

5-martelaren-van-polen-olv-ter-nood

Deze week, aanstaande donderdag 7 november, vieren we het Hoogfeest van de H. Willibrord, de belangrijkste geloofsverkondiger in onze streken, samen met zijn 11 gezellen (waaronder ook de H. Adelbertus, waarvan de relieken in de Abdij van Egmond zijn).

Ook wij hier bij het heiligdom (en het seminarie) voelen ons altijd erg met de H. Willibrord verbonden. Dat is ook niet zo gek, want we hebben hier dichtbij duidelijke “getuigen” van zijn aanwezigheid toen: de put bij het Witte kerkje heet niet voor niets de “Willibrordusput,” deze put is ontstaan door een wonder van de H. Willibrord bij zijn geloofsverkondiging in onze streek.

Meer bijzonder is het wanneer er ook vanuit Polen aandacht is voor de H. Willibrord, en dat is toch ook het geval. Via Mgr. Hendriks, onze bisschop-coadjutor (en voorzitter van het bestuur van het heiligdom) bereikte mij een email van een mevrouw uit Polen die graag de hele maand november op voorspraak van de H. Willibrord, en op voorspraak van de Eerste Vijf Martelaren van Polen, welke gedachtenis op 13 november gevierd wordt, wilde bidden voor roepingen tot het Priesterschap en het Religieuze leven in Polen en in Nederland.

Deze Pools-Nederlandse gebedsactie is een geheel eigen leven gaan leiden. Ook doordat het zo mooi samenvalt met een bedevaart vanuit Amsterdam naar het Putje in Heiloo die een groep jonge Polen reeds elk eerste weekend van de maand maakt van zaterdagavond tot zondagmorgen. Deze zal dus, of, als u dit leest, is dus, deze maand een gemeenschappelijke Pools-Nederlandse nacht-bedevaart geworden ook met de intentie van roepingen.

De berichtgeving hierover is tot ver in Polen doorgedrongen. Als u naar deze website gaat vindt u (in het Pools, maar Google biedt vertaling aan) een bericht van de op één na grootste katholieke krant in Polen: https://www.niedziela.pl/artykul/46545/Polacy-i-Holendrzy-modla-sie-o-powolania. Ze hebben aangegeven volgende week berichtgeving te willen doen in hun papieren versie aan meer dan 100dzd abonnees.

Ik hoop dat u ook deze maand mee wilt bidden voor roepingen. We zitten in de maand van alle heiligen, we mogen vertrouwen op hun voorspraak, hier mogen we veel van verwachten, aangezien zij God reeds zien van aangezicht tot aangezicht. Op de website www.willibrordseminarie.nl of op onze site van het heiligdom www.olvternood.nl (onder “nieuws”) vindt u meer informatie en het gebed wat zowel in Polen al in Nederland deze maand gebeden wordt. Dank u wel voor uw gebed!

Onze Lieve Vrouw ter Nood, bid voor ons; H. Willibrord en de Eerste Vijf Martelaren van Polen, bid voor ons; alle heiligen van God, bid voor ons. Rector Jeroen

Delen

Jeroen de Wit is sinds september 2016 de nieuwe rector van het heiligdom Onze Lieve Vrouw ter Nood. Hij is, zoals hij zelf zegt, een ’late roeping’.

De zoon van een bollenkweker uit Julianadorp studeerde bedrijfskundige economie in Rotterdam en werkte een jaartje als exporteur van bloembollen en een paar jaar in een commerciële functie bij KPN. Hij emigreerde voor een poosje naar Australië, mee met zijn broer die er een bloemenkwekerij begon.

In Australië kreeg hij op zijn 28e een ’diepe ervaring’ en keerde zich daarna tot het katholieke geloof, maar priester werd hij nog niet. De Rector had vervolgens nog een baan bij een internetbedrijfje dat actief was in de wereld van de bloementeelt. Ook deed hij jarenlang vrijwilligerswerk in vooral de verslaafdenzorg, in Nederland en in Italië. “Ik dacht dat trouwen de weg voor mij was. Tot er plots een andere deur open ging.”

Hij was toen eind dertig, dus je kunt best van een late roeping spreken. Hij ging naar het seminarie van het bisdom in Vogelenzang en werd in 2013 tot priester gewijd. Hij werkte de laatste jaren als diaken in de Alkmaarse Matthias-Laurentiusparochie en in de Petrus en Paulus/Benedictusparochie in Bergen, en na 2013 als pastor in beide parochies en in Schoorl.
Jeroen de Wit woont nu in het Julianaklooster in Heiloo.

Bron

Recent Sermons