Geestelijke oefening van Ignatius van Loyola

sint-ignatius-loyola

Lieve vrienden,

Hoe is het met jullie, lang geleden! zeker hebben jullie gemerkt dat de zusters voor een aantal weken niet hier zijn geweest. Wij waren naar Luxemburg, voor een aantal dagen retraite, die wij noemen “Geestelijke oefeningen” misschien hebben jullie ooit iets van gehoord…

De geestelijke oefeningen zijn niet door de zusters bedacht, maar door een grote heilige in onze Kerk, tijdens moeilijke tijden rond de  1540. Wat zijn de Geestelijke oefeningen? we kunnen het vergelijken aan de sport voor het lichaam: als je een sportman of vrouw wilt worden, moet je je oefenen. Je moet regelmatig trainen, op je voeding letten, bepaalde keuzes maken en je andere dingen ontzeggen. Het zelfde geldt wanneer je een vreemde taal onder de knie wilt krijgen, leren koken, een muziekinstrument bespelen, autorijden of een computer hanteren: niets gaat zonder oefening. Ook het geestelijk leven niet. Als je vooruitgang wilt maken in het geestelijk, moet je je ook daarin oefenen.

Ignatius van Loyola, heeft een boekje erover geschreven. De bron van de Geestelijke oefeningen is de eigen Godservaring van H. Ignatius van Loyola. De meditaties en gebedsoefeningen gaan hoofdzakelijk over het leven van Jezus. Wie de oefeningen doet beschouwt aandachtig heel het leven van Jezus, van zijn geboorte tot aan zijn dood en verrijzenis. Biddend kijk je naar wat Jezus doet, je luistert naar wat Hij zegt, je treed met Hem in dialoog. Zo wordt duidelijk hoe jij de Heer kunt volgen en de Evangelie gestalte geven in jouw leven. Daar leert ook een goede geestelijke onderscheiding te maken om beslissingen te nemen, op het doen van keuzes die je leiden tot God. Het beste is om deze oefeningen te doen met begeleiding door iemand die al meer geoefend is. Naast de gebedsoefeningen geeft Ignatius van Loyola in zijn boekje allerlei richtlijnen om de innerlijke bewegingen en gemoedstanden aan te voelen en de positieve van de negatieve te onderscheiden. In de kerkelijke traditie noemt men dit “onderscheiding van geesten”

Niet alleen zusters doen de geestelijke oefeningen, ook leken kunnen het doen, want we allemaal zijn op weg naar God, of willen tot God aankomen, en dat is de bedoeling van de Geestelijke oefeningen: ons helpen om heilig te worden. Het is niets anders dan aan de uitnodiging van Onze Lieve Moeder Maria gehoor te geven: “Doet maar wat Hij u zeggen zal”, dat kan je ontdekken tijdens de geestelijke oefeningen: wat wilt God van mij hier op aarde? waarom leef ik eigenlijk? Wat kan ik doen om in mijn levensstad God te eren?… en zo komt je door gebed, meditaties, overwegingen dichterbij het Hart van Jezus en kan je ook begrijpen wat Hij aan jou vraagt en… krijgt je de kracht om te doen wat Hij jou vraagt.

Gods zij dank is ook mogelijk dit jaar hier in Heiloo te doen. De volgende geestelijke oefeningen zijn:

– voor mannen: 20 t/m 24 februari 2019
– voor vrouwen: 24 t/m 28 april 2019

Voor meer informatie kunt u contact nemen met zusters@olvternood.nl

Zr. Esperanza

Liturgie van 21 januari t/m 27 januari:

Zondag 20 januari 2e zondag door het jaar 2019 C

09.00 uur Eucharistie viering Genadekapel

10.30 uur Eucharistie viering  Bedevaartkapel

16.00 uur Eucharistie viering Bedevaartkapel, aansluitend processie en ontmoeting

Maandag 21 januari  tot  zaterdag 26 januari    

12.00 uur Eucharistieviering Genadekapel

vrijdag 15.00-18.00 uur Aanbidding, 15.00 Kruisweg en rozenhoedje van

Barmhartigheid, stil gebed, 17.30 uur Vespers.

Zondag 27 januari

09.00 uur Eucharistie viering Genadekapel

10.30 uur Eucharistie viering  Bedevaartkapel

16.00 uur Eucharistie viering Bedevaartkapel, aansluitend processie en ontmoeting

Activiteiten:

Vrijdag 20 januari

Familiedag van 13.30 uur: ontmoeting en catechese. 16.00 H.Mis (BK) aansluitend processie en warm eten. Info en aanmelden zusters@olvternood.nl.

Donderdag 24 januari

10.00 uur: maandelijkse gebeds- en bezinningsdag

Een moment om op adem te komen en rust en stilte op u te laten in en doorwerken. Een dag van gebed en inleiding, met onder andere de heilige Mis en aanbidding van het heilig Sacrament en gelegenheid tot een persoonlijk gesprek en het ontvangen van het sacrament van boete en verzoening, de biecht. Info en aanmelding: info@olvternood.nl of 0725051288.

Vrijdag 25 januari

16.30 t/m 20.00 uur: Vrijwilligers avond

Alle vrijwilligers hebben een uitnodiging ontvangen per post, maar mocht u er nu op één of andere manier tussendoor geglipt zijn, meldt u dan toch nog aan via e-mail of telefonisch.

De opbrengst van de deurcollectes voor Zr. M. Fidei is € 1100,00.

Dit mooie bedrag heeft Zr.M.Fidei meegenomen naar Equador, waar zij haar medezusters gaat helpen in een tehuis voor gehandicapte kinderen, over 6 weken hoopt zij weer thuis te zijn.

Zr. M. Fidei, hartelijk dank.

Delen

Zuster Esperanza is lid van de Dienaressen van de Heer en de Maagd van Matará en moeder overste van de orde die in het Heiligdom wonen.

Recent Sermons