Onze Lieve Vrouw van Fatima

maria-van-fatima-beeld-onze-lieve-vrouw-ter-nood

Van woensdag 5 t/m zaterdag 11 maart zal er een officiële replica van het beeld van Onze Lieve Vrouw van Fatima bij ons op het heiligdom zijn (in de Bedevaartkerk). In deze weekbrief zal ik u iets vertellen over de geschiedenis van deze ‘Internationale Pelgrim Mariabeelden.’

De geschiedenis van het Internationale Pelgrim Mariabeeld begint in 1946. Op dat moment, nadat jongeren van Portugal een congres hadden gehad in Fatima, namen ze het beeld van Onze Lieve Vrouw van Fatima van de kerk in de Cova (de plek bij Fatima waar de verschijningen in 1917 zijn geweest) op bedevaart naar Lissabon. In elke stad die ze passeerden kwamen veel mensen samen om te bidden bij het beeld. Toen ze in Lissabon de kathedraal binnen gingen, gebeurde er een wonder met duiven. Vele andere fenomenen vonden plaats wat de devotie onder de mensen, en de opwinding, sterk beïnvloedde.

Het beeld werd teruggeplaatst op zijn plek in Cova de Iria, maar veel mensen wilden graag dat het beeld ook naar hun stad kwam. De bisschop vroeg toen aan Zr. Lucia (de enige nog levende ziener van Fatima) om het beeld op een pelgrimstour te zenden. Zr. Lucia suggereerde om een nieuw beeld, wat toen net gemaakt werd door een bekende beeldhouder, te gebruiken als pelgrimsbeeld. De bisschop stemde hier mee in en op 13 mei 1947 werd dit nieuwe beeld gezegend en genoemd het ‘Internationale Pelgrim Mariabeeld van Onze Lieve Vrouw van Fatima’.

Sinds 1947 is dit beeld altijd blijven reizen. De wonderen, gunsten en genadetekenen waren zo talrijk al sinds het begin dat zelfs de Heilige Vader Paus Pius XII hierop reflecteerde in zijn bekende radio speech voor de pelgrims in Fatima op 13 mei 1951. Hij verwees naar de kroning van het (originele) Fatimabeeld in 1946:

“In 1946 hebben we Onze Lieve Vrouw van Fatima gekroond als Koningin van de wereld, en het jaar erna, door haar pelgrimsbeeld, is ze haar domein gaan claimen, de wonderen die Zij doet langs dit pad zijn zo [talrijk] dat we onze ogen bijna niet kunnen geloven.”

De belangrijke wonderen zijn de spirituele genezingen en gaven die Onze Lieve Vrouw schenkt, zoals bijvoorbeeld plotselinge bekeringen. De geestelijke wonderen zijn oneindig meer waardevol dan dat wat we kunnen zien, aanraken, of meten.

Het pelgrimsbeeld wat we komende dagen op ons heiligdom krijgen is niet dit eerste beeld waar ik net over schreef, maar één van de circa 10 speciaal gezegende replica’s die hier op gevolgd zijn. En waarom zouden we van ons gebed bij dit beeld niet dezelfde grote genaden mogen verwachten? (bron: www.pilgrimvirginstatue.com)

Delen

Jeroen de Wit is sinds september 2016 de nieuwe rector van het heiligdom Onze Lieve Vrouw ter Nood. Hij is, zoals hij zelf zegt, een ’late roeping’.

De zoon van een bollenkweker uit Julianadorp studeerde bedrijfskundige economie in Rotterdam en werkte een jaartje als exporteur van bloembollen en een paar jaar in een commerciële functie bij KPN. Hij emigreerde voor een poosje naar Australië, mee met zijn broer die er een bloemenkwekerij begon.

In Australië kreeg hij op zijn 28e een ’diepe ervaring’ en keerde zich daarna tot het katholieke geloof, maar priester werd hij nog niet. De Rector had vervolgens nog een baan bij een internetbedrijfje dat actief was in de wereld van de bloementeelt. Ook deed hij jarenlang vrijwilligerswerk in vooral de verslaafdenzorg, in Nederland en in Italië. “Ik dacht dat trouwen de weg voor mij was. Tot er plots een andere deur open ging.”

Hij was toen eind dertig, dus je kunt best van een late roeping spreken. Hij ging naar het seminarie van het bisdom in Vogelenzang en werd in 2013 tot priester gewijd. Hij werkte de laatste jaren als diaken in de Alkmaarse Matthias-Laurentiusparochie en in de Petrus en Paulus/Benedictusparochie in Bergen, en na 2013 als pastor in beide parochies en in Schoorl.
Jeroen de Wit woont nu in het Julianaklooster in Heiloo.

Bron

Recent Sermons

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.