WJD – 1500 km fietsen en Paus Franciscus

WJD - 1500 km fietsen en Paus Franciscus

Vorige week schreef moeder Iuxta Crucem over een thema dat mij ook altijd aanspreekt: wielrennen. Zelf fiets ik graag een mooi rondje op de racefiets en hou daarmee ook gelijk mijn conditie op peil. En soms hou ik dan van een mooie uitdaging om even net een extra stap te zetten. Zo ben ik vorig jaar, sommigen zullen ervan hebben gehoord, met een groepje jongeren naar Krakow, Polen, gefietst. 1500 kilometer in twee weken en we hebben het gehaald! Het vergde natuurlijk veel voorbereiding en training, maar het mooie was dat we een duidelijk doel hadden: de Wereldjongerendagen met paus Franciscus. Na alle voorbereiding en training vertrokken we vanuit Hilversum en fietsten we per dag gemiddeld 100 kilometer. Om mee te beginnen was dat prima, maar na dag 2 kwamen we op dag 3 ineens fikse heuvels tegen en hadden we natuurlijk de kilometers van de eerste twee dagen ook al in de benen zitten. Ook zat het weer niet helemaal mee, dus kwamen we voor een uitdaging staan om door de zure appel heen te bijten en door te zetten. We moesten nu eenmaal die afstand overbruggen. Uiteindelijk ging het goed, bij de een wat lastiger dan bij de ander, maar we kwamen er doorheen. Doordat we die dag goed doorzetten, zagen we minder op tegen andere pittige dagen en werden we juist door de tocht heen steeds sterker. Zo kwamen de meesten van ons de tweede week makkelijker omhoog dan daarvoor en was het echt boeiend om te ervaren hoe onze lichamen zich zo aanpasten en sterker werden.

Dit alles is natuurlijk een prachtige metafoor voor het geestelijke leven, voor onze weg met Christus. Hoe vaak is het niet dat we al een inspanning hebben geleverd, maar voor een nieuwe inspanning toch terugschrikken? Groeien naar Jezus toe, groeien in geloof komt niet vanzelf, het is belangrijk om ons daarvoor in te zetten. Dan is het ook niet altijd mooi en makkelijk, maar als we doorzetten kunnen we juist groeien naar nieuwe hoogten. Het fietsen en op de pedalen gaan staan kunnen we dan natuurlijk mooi vergelijken met onze inzet voor het persoonlijke gebed, het deelnemen aan de Heilige Mis, de regelmatige Biecht, de inzet voor onze naasten, dichtbij of verder weg, en zo verder. Als wij ons inzetten geeft de Heer ons de kracht die we nodig hebben. Als wij even in moeilijkheden komen, is Hij er voor ons om ons aan te moedigen, of een geestelijke “dextro” te geven. Maar niet alleen dat natuurlijk. Hij verlangt in, door en met ons op tocht te zijn om Zijn Liefde te verspreiden, te leven en ons bijeen te brengen op een manier nog oneindig veel mooier dan de Wereldjongerendagen. Fietsen, doorzetten, door Zijn kracht en genade altijd met Hem leven om zo echt te groeien. Omdat het het meer dan waard is!

 

Kapelaan J. van Voorst

Delen

Priester gewijd in 2014 is kapelaan van Voorst voornamelijk werkzaam in de parochies van de Zaanstreek en voor een klein deel ook op het heiligdom. Speerpunten zijn jeugdwerk en catechese.

Nieuwste overwegingen

Hoop
Hoop

september 27, 2023