Wintertijd?

Wintertijd?

Ja, ik heb er maar een vraagteken achter gezet. Deze zondag zijn we teruggegaan van de Zomertijd naar de Wintertijd. We hebben allemaal een uurtje langer kunnen slapen, of een heerlijke ochtendwandeling kunnen maken, of misschien heeft u het uurtje wel benut voor wat extra gebed. Fijn allemaal. Ook al lijkt de natuur een heel ander ritme aan te houden, van het najaar lijken we wel weer in de zomer beland te zijn, of op zijn minst het voorjaar.

Maar hoe lang zal de natuur ons voor de gek houden? Ik vrees (of eigenlijk hoop om veel redenen) dat op een bepaald moment de temperatuur ook wel weer gaat dalen, en weer meer passend zal zijn bij de tijd van het jaar. En dan zullen onze kapellen ook weer kouder gaan worden. Ik ga het hier niet met u over exacte bedragen hebben, maar u zult begrijpen dat we heel wat gas gebruiken in de winter op ons heiligdom; voor het Julianaklooster/gastenhuis, de Bedevaartkapel, de Genadekapel en het Oesdom. En het zal u niet ontgaan zijn dat de gasprijzen door de oorlog flink gestegen zijn. Helaas hebben wij hier als heiligdom ook mee te maken.
Voor de Genadekapel valt het nog wel mee, daar is vrij recent een nieuwe verwarming geplaatst, en de vele noveenkaarsen doen ook wel wat natuurlijk. Maar voor de Bedevaartkapel en het klooster gaat het toch om een flink bedrag. Om deze redenen zien wij ons genoodzaakt om het beleid t.a.v. het verwarmen van de ruimtes te gaan aanpassen. Concreet betekent dit dat we willen proberen deze winter niet te stoken in de Bedevaartkapel en ook niet in de kapel van het klooster. In de Genadekapel zullen we wel iets blijven stoken, om dit zo voor de mensen toch een enigszins aangename plek te laten blijven zijn om wat langer te bidden, zonder steenkoud te worden.
Wat betekent dit voor u (en ons)? Vooralsnog zullen we de Heilige Missen op zondag, om 10.30 en 16.00 uur in de Bedevaartkapel houden. Als het toch te koud gaat worden, dan zullen we aan de hand van het aantal bezoekers besluiten wat we doen. Mocht het zo zijn dat het aantal om 10.30 uur ook in de Genadekapel zou kunnen, dan zou dat een optie zijn, maar er bestaan ook mogelijkheden om het mensen wat behagelijker te maken door een dekentje of een verwarmd kussentje. Zoals ze bijvoorbeeld doen in de kathedraal in Haarlem. Dit zullen we t.z.t. beoordelen.

Vanaf deze zondag zullen we wel al de dagelijkse Eucharistische aanbidding van 15.00 uur in de Genadekapel gaan houden. Voor het gemak doen we dit gelijk met ingang van deze Wintertijd. Biechtgelegenheid blijft vooralsnog in de Bedevaartkapel, tenzij anders aangegeven.

Ik hoop dat we u zo voldoende hebben geïnformeerd. Mochten er nog mensen ideeën hebben, dan houden we ons van harte aanbevolen. Het zal misschien af en toe wat kouder zijn in onze kapellen, maar de echte warmte zit natuurlijk in ons hart, ontstoken door het vuur van de Heilige Geest. En u weet: na de Mis bent u altijd welkom in het Oesdom voor een bakje koffie of een warme chocolademelk met slagroom! Tot ziens.

Onze Lieve Vrouw ter Nood, bid voor ons.

Rector Jeroen

PS: Afgelopen zaterdag ben ik naar de première geweest van het theaterstuk: De winkel van de juwelier. Het is echt een aanrader! Volendam en Heiloo komen nog, ik zou het niet missen als ik u was (zie onze website of deze weekbrief)

Delen

Jeroen de Wit is sinds september 2016 de nieuwe rector van het heiligdom Onze Lieve Vrouw ter Nood. Hij is, zoals hij zelf zegt, een ’late roeping’.

De zoon van een bollenkweker uit Julianadorp studeerde bedrijfskundige economie in Rotterdam en werkte een jaartje als exporteur van bloembollen en een paar jaar in een commerciële functie bij KPN. Hij emigreerde voor een poosje naar Australië, mee met zijn broer die er een bloemenkwekerij begon.

In Australië kreeg hij op zijn 28e een ’diepe ervaring’ en keerde zich daarna tot het katholieke geloof, maar priester werd hij nog niet. De Rector had vervolgens nog een baan bij een internetbedrijfje dat actief was in de wereld van de bloementeelt. Ook deed hij jarenlang vrijwilligerswerk in vooral de verslaafdenzorg, in Nederland en in Italië. “Ik dacht dat trouwen de weg voor mij was. Tot er plots een andere deur open ging.”

Hij was toen eind dertig, dus je kunt best van een late roeping spreken. Hij ging naar het seminarie van het bisdom in Vogelenzang en werd in 2013 tot priester gewijd. Hij werkte de laatste jaren als diaken in de Alkmaarse Matthias-Laurentiusparochie en in de Petrus en Paulus/Benedictusparochie in Bergen, en na 2013 als pastor in beide parochies en in Schoorl.
Jeroen de Wit woont nu in het Julianaklooster in Heiloo.

Bron

Nieuwste overwegingen