Vrede op aarde

Vrede op aarde

Met het uitbreken van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne klinkt opnieuw luid en duidelijk de roep om vrede. Maar alleen een staakt-het-vuren, een wapenstilstand, is niet genoeg om die vrede te bereiken. Er is meer nodig.

Bij de geboorte van Jezus zongen de engelen: “Eer aan God in den hoge en op aarde vrede onder de mensen in wie Hij welbehagen heeft”. (Luc. 2,14) Later zal Jezus tot zijn leerlingen zeggen: “Wie mijn geboden onderhoudt, die hij heeft ontvangen, hij is het die Mij liefheeft. En wie Mij liefheeft, zal door mijn Vader bemind worden; ook Ik zal hem beminnen en Ik zal Mij aan hem openbaren”. (Joh. 14,21) en: “Vrede laat Ik u na; mijn vrede geef Ik u. Niet zoals de wereld die geeft, geef Ik hem u. Laat uw hart niet verontrust of kleinmoedig worden”. (Joh. 14,27) Reeds Mozes sprak tot het volk Israël: “Als gij luistert naar de geboden van God, die ik u heden geef, als gij de Heer uw God bemint, zijn wegen gaat en zijn geboden, voorschriften en bepalingen nakomt, dan zult gij leven en talrijk worden en zal de Heer uw God u zegenen in het land dat ge in bezit gaat nemen”. (Deut. 30,16) Mozes verzekert het volk daarbij: “Het woord is dicht bij u, in uw mond en in uw hart. Gij kunt het dus volbrengen”. (Deut. 30,14) De ware en duurzame vrede, die elk mensenhart van nature verlangt, hangt dus af van het liefhebben van God door het onderhouden van zijn geboden en voorschriften. Dat is geen mensenwerk alleen; dat is het werk van de heilige Geest die ons wordt geschonken door de Kerk in de viering van de sacramenten. Deze heilige Geest geeft ons de wijsheid om Gods wil te onderscheiden van de vele andere stemmen in onze wereld, en Hij geeft ons ook de kracht om naar dit inzicht te handelen. Bovendien is het de heilige Geest die ons het vermogen geeft om de mooi klinkende leugens en bedrog, die het werk zijn van de duivel, de aartsleugenaar en moordenaar, zoals Johannes hem noemt in zijn evangelie (Joh. 8,44), te weerstaan. Vandaag, op deze eerste zondag van de Veertigdagentijd, horen wij hoe Jezus, aan het begin van zijn openbaar leven, veertig dagen vastte en de duivel weerstond.

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne, die in feite een oorlog is tussen Oost en West, is uitgebroken juist rond het begin van de Veertigdagentijd ter voorbereiding op Pasen. Wij worden uitgenodigd onze zondigheid in eenvoud van hart te erkennen, vergeving te vragen, en tot inkeer te komen. Jaren van overleg tussen Oost en West hebben geen resultaat opgeleverd. Beschuldigingen over en weer brengen ons ook geen stap verder, die maken de situatie alleen nog maar erger.

Laten we eerlijk voor God en elkaar onze zwakheid, ons onvermogen, en onze zondigheid erkennen, vergeving vragen, boete doen en met Gods hulp verzoening bewerken met God en met elkaar. Daarmee kunnen wederzijdse bedreigingen, angsten en oordelen worden overwonnen. De westerse wereld voelt zich bedreigd door het militair geweld van Rusland en Oost-Europa; de oosterse wereld voelt zich mogelijk bedreigd door de westerse ideologische miskenning van de van nature gegeven scheppingsorde van ons mensen naar beeld en gelijkenis van God, man en vrouw, met openheid naar nieuw leven in het onontbindbaar huwelijk. Deze van nature gegeven scheppingsorde kan nooit ter discussie worden gesteld, ook niet in een democratisch geordende samenleving, zoals de onze. Enkel een meerderheid van stemmen is niet voldoende voor een stabiele samenleving. Nee, Gods geboden en voorschriften dienen het blijvende fundament te zijn van elke menselijke samenleving. Moge dit de conclusie zijn en de weg naar een oplossing van de huidige ernstige conflictsituatie tussen Oost en West, en moge deze Veertigdagentijd ons daarbij tot rijke zegen zijn.

Pater Gerard Wijers s.s.s., Amsterdam

Delen

Lid van de congregatie van Sacramentijnen is pater Wijers woonachtig in de in Amsterdam bij de Begijnhof en assisteert heel regelmatig op het heiligdom.

Nieuwste overwegingen