Vakantieverhalen – Paray-le Monial 2019

paray-le-monial-2019-olv-ter-nood-heiloo

Iedereen wilt toch, wanneer hij weg is geweest, zijn ervaringen vertellen, met mij ligt dat niet anders. Afgelopen paar weken heb ik de gelegenheid gehad wat vakantie te houden, ik heb deze o.a. benut door vrienden op te zoeken in midden-Frankrijk, de Bourgogne. Samen met hen ben ik naar een “sessie” geweest van de Emmanuel gemeenschap in Paray-le-Monial, ook in die streek. Hier wil ik u graag iets over vertellen.

Paray-le Monial is de plaats waar in de 17de eeuw de heilige Margareta-Maria Alacoque verschijningen heeft gehad van Jezus waarin Hij haar opdroeg om de devotie tot het Heilig Hart van Jezus te verspreiden. Dit stuitte eerst op veel weerstand in de Kerk, maar het heeft later een grote vlucht genomen. Welk katholiek huisgezin had vroeger geen Heilig Hartbeeld in huis, op het heiligdom staat er een mooie grote achter in de Bedevaartkapel en ook in de Kloosterkapel is één van de ramen hier aan gewijd.

In de vorige eeuw heeft de nieuwe gemeenschap Emmanuel, voortkomend uit de Charismatische vernieuwing en gesticht door de Fransman Pierre Goursat, deze plaats tot hun thuisbasis, hun centrum, gemaakt. Hier organiseren zij in de zomermaanden vele ”sessies”; bijeenkomsten van grote groepen mensen van alle leeftijden, waarin ruimte is voor lofprijzing, de H. Mis, lezingen, getuigenissen, aanbidding en veel bijzondere ontmoetingen.

Wij waren bij een internationale sessie, dat kwam goed uit, want deze werd grotendeels vertaald in het Engels, al waren de meeste mensen nog wel uit Frankrijk. Voor mij is dit een hele intense belevenis geweest. Wat is het geweldig om met circa 4000 mensen, waarvan vele gezinnen met kinderen, samen zo het geloof te beleven. Na het ontbijt, in grote tenten, met vaak al leuke ontmoetingen in de rij, begon de lofprijzing (zie foto). Heerlijk om zo ’s morgens je hart wat los te maken voor God en Hem te prijzen met heel je wezen. Vervolgens waren er lezingen en getuigenissen en het hoogtepunt van de dag was de H. Eucharistie met z’n allen in een grote tent. In de grote vreugde proefde je de Heer echt aanwezig.

Voor de kinderen en jongeren was er voor elke leeftijdscategorie een eigen programma, vergelijkbaar met ons eigen Tienerkamp Break-out, maar dan nog vele malen groter. Wat een organisatie allemaal. Verder was er veel gelegenheid voor biechten, hier ben ik zelf dan ook een groot deel van mijn tijd actief in geweest, maar dat is voor een priester altijd heel mooi om te doen. Aan het einde van de dag was het dan heerlijk om nog wat aanbidding te doen, in de kapel van de verschijningen, bij het heilig Hart van Jezus in het H. Sacrament.

Het waren dus super intense dagen, maar zo inspirerend voor het geloof! De Heer leeft en Hij wil zijn Kerk vernieuwen, dat is een ding wat voor mij zeker is. Ik hoop en bid dat wij hier als heiligdom ook steeds meer een rol in mogen vervullen.

Onze Lieve Vrouw ter Nood, bid voor ons.

rector Jeroen

Delen

Jeroen de Wit is sinds september 2016 de nieuwe rector van het heiligdom Onze Lieve Vrouw ter Nood. Hij is, zoals hij zelf zegt, een ’late roeping’.

De zoon van een bollenkweker uit Julianadorp studeerde bedrijfskundige economie in Rotterdam en werkte een jaartje als exporteur van bloembollen en een paar jaar in een commerciële functie bij KPN. Hij emigreerde voor een poosje naar Australië, mee met zijn broer die er een bloemenkwekerij begon.

In Australië kreeg hij op zijn 28e een ’diepe ervaring’ en keerde zich daarna tot het katholieke geloof, maar priester werd hij nog niet. De Rector had vervolgens nog een baan bij een internetbedrijfje dat actief was in de wereld van de bloementeelt. Ook deed hij jarenlang vrijwilligerswerk in vooral de verslaafdenzorg, in Nederland en in Italië. “Ik dacht dat trouwen de weg voor mij was. Tot er plots een andere deur open ging.”

Hij was toen eind dertig, dus je kunt best van een late roeping spreken. Hij ging naar het seminarie van het bisdom in Vogelenzang en werd in 2013 tot priester gewijd. Hij werkte de laatste jaren als diaken in de Alkmaarse Matthias-Laurentiusparochie en in de Petrus en Paulus/Benedictusparochie in Bergen, en na 2013 als pastor in beide parochies en in Schoorl.
Jeroen de Wit woont nu in het Julianaklooster in Heiloo.

Bron

Nieuwste overwegingen