Retrouvaille

Retrouvaille

Retrouvaille is het Franse woord voor “hervinden.” Ik was afgelopen week bij een weekend van deze Canadese gemeenschap in Italië. Deze gemeenschap is er op gericht om echtparen die kampen met problemen in hun huwelijk, te helpen. Dit was echt een hele mooie ervaring om mee te maken.

De opzet van een dergelijk weekend is dat er drie echtparen zijn die zelf ook een crisis in hun huwelijk hebben meegemaakt, maar die door deze aanpak van Retrouvaille hier uit zijn gekomen, en inderdaad de liefde en de zin weer hebben hervonden in hun huwelijk. Zij zijn dan bij zo’n weekend om hierover te getuigen. Verder is er ook een priester bij. Dat was ook de reden waarom ik aanwezig was, om zo eventueel, in de toekomst, ook beschikbaar te zijn mocht deze gemeenschap ook dergelijke weekenden in Nederland gaan organiseren. Een echtpaar uit Alkmaar, dat zelf ook het traject van Retrouvaille met succes heeft doorlopen, had mij hiervoor uitgenodigd.

Het was voor mij echt een hele mooie ervaring om hier bij te kunnen zijn. In zo’n weekend wordt aan de stellen die er zijn (afgelopen weekend waren er 11 stellen aanwezig), een methode aangereikt om elkaar op een diepere wijze te leren kennen. Vooral wat betreft emoties, gevoelens die we allemaal kunnen hebben. Ieder mens heeft gevoelens, en deze zijn niet goed of fout, ze komen vaak gelijk op wanneer we aan iets denken, als we iets moeten doen, of iets horen. Maar deze gevoelens zitten binnen in ons en deze uiten we vaak niet. Ook zijn de gevoelens van mensen en dus ook van partners, vaak verschillend, ook al gaat het om eenzelfde situatie of vraag. Door uit te kunnen wisselen over elkaars gevoelens, waar ze een bepaalde methode voor aanbieden, leer je elkaar beter kennen, meer van hart tot hart, en ontstaat er weer “gemeenschappelijke grond”, dat is heel belangrijk in het hervinden van hun huwelijk.

Nu vraagt u zich misschien af: wat doet een priester hierbij, die is toch niet getrouwd? Nou, dat is niet helemaal waar, een priester is feitelijk ook getrouwd, namelijk met zijn “bruid”, de Kerk. Christus is de bruidegom van de Kerk en zo is een gewijd priester, als “alter Christus” ook verbonden met de Kerk, met de kerkgemeenschap waar hij voor aangesteld is; dat deel van het Volk van God dat hij mag dienen. Ikzelf heb zo dit weekend ook meegedaan aan de vragen die de echtparen kregen en ik vond dit voor mijzelf ook heel nuttig en goed om er zo over te denken. Ook een priester zou in een crisis kunnen zijn wat betreft zijn relatie met het Volk van God. Maar los hiervan is de priester er natuurlijk ook bij om wat theologische achtergrond te geven aan zo’n weekend en ook beschikbaar te zijn voor de partners voor een gesprek of het Sacrament van Verzoening.

Al met al heel mooi dus en ik hoop en bid dat dit ook in Nederland georganiseerd mag worden. Goede huwelijken zijn de basis van de samenleving en ze staan vaak erg onder druk in deze tijd. Voor meer informatie zie: www.retrouvaille.nl .

O.L.V. ter Nood, bid voor ons

Rector Jeroen de Wit

Delen

Jeroen de Wit is sinds september 2016 de nieuwe rector van het heiligdom Onze Lieve Vrouw ter Nood. Hij is, zoals hij zelf zegt, een ’late roeping’.

De zoon van een bollenkweker uit Julianadorp studeerde bedrijfskundige economie in Rotterdam en werkte een jaartje als exporteur van bloembollen en een paar jaar in een commerciële functie bij KPN. Hij emigreerde voor een poosje naar Australië, mee met zijn broer die er een bloemenkwekerij begon.

In Australië kreeg hij op zijn 28e een ’diepe ervaring’ en keerde zich daarna tot het katholieke geloof, maar priester werd hij nog niet. De Rector had vervolgens nog een baan bij een internetbedrijfje dat actief was in de wereld van de bloementeelt. Ook deed hij jarenlang vrijwilligerswerk in vooral de verslaafdenzorg, in Nederland en in Italië. “Ik dacht dat trouwen de weg voor mij was. Tot er plots een andere deur open ging.”

Hij was toen eind dertig, dus je kunt best van een late roeping spreken. Hij ging naar het seminarie van het bisdom in Vogelenzang en werd in 2013 tot priester gewijd. Hij werkte de laatste jaren als diaken in de Alkmaarse Matthias-Laurentiusparochie en in de Petrus en Paulus/Benedictusparochie in Bergen, en na 2013 als pastor in beide parochies en in Schoorl.
Jeroen de Wit woont nu in het Julianaklooster in Heiloo.

Bron

Nieuwste overwegingen