Profeten

Profeten

We hebben het feest van Kerstmis achter ons gelaten en dan is er altijd het feest van oud en nieuw. Dat is het moment waarop we terugkijken naar wat we allemaal beleefd hebben in het afgelopen jaar. Vaak met een grap en een lach wordt ons door een conferencier alles nog een keer in herinnering gebracht.
Ook de profeten zoals we die kennen uit het Oude Testament zijn een beetje als de terugkijkende conferenciers, met dit verschil dat zij de gebeurtenissen spiegelen aan de toekomst, in de spiegel van Gods ogen. Gezien vanuit dat perspectief en gedreven door de Geest, doen zij dan uitspraken over wat er mogelijkerwijs gaat komen. Een profetie is in de volksmond een voorspelling van de toekomst maar in de Bijbel heeft het een bredere betekenis en kan je het ook zien als een raadgeving van de God aan de mensen.

Ik denk aan de profeet Jona. Jona de zoon van Amitai. Op een dag wordt hij geroepen door de Heer. Jona krijgt de opdracht om het volk van Ninevé te waarschuwen voor hun slecht gedrag. Het volk moet zijn levensstijl verbeteren, anders zal de Heer hun stad verwoesten. Jona heeft daar geen zin in. Hij neemt een boot en vlucht weg van de Heer. Als ze in een storm terecht komen wordt Jona overboord gegooid en zou moeten verdrinken. Maar hij sterft niet en komt in de buik van een walvis terecht die hem na drie dagen weer aan land brengt. Met dit verhaal wordt Jona een voorafbeelding van Jezus die na drie dagen, op Pasen, opstaat uit de dood. Jona krijgt een tweede kans in de vorm van een nieuw leven. Nu gaat hij wel naar Ninevé en waarschuwt de mensen dat ze op de verkeerde weg zijn en zich moeten bekeren. Dat doen de mensen van Ninevé meteen. Ze veranderen hun leven en vinden genade in de ogen van God. De profeet brengt de boodschap van God en de stad blijft bestaan. Ook dat vindt Jona niet fijn en gaat teleurgesteld uit de stad weg.

Die profeten blijven wonderlijke mensen. Ze staan zo dicht bij God en begrijpen toch maar weinig van Gods liefde voor de mensen. De verhalen van de kleine en grote profeten zijn meer dan tweeduizend jaar geleden geschreven en zijn toch ook nu nog actueel. God roept nog steeds mensen uit liefde en is op zoek naar hun welzijn. Nu niet meer door profeten maar door Zijn eigen Zoon Jezus Christus, wiens geboorte we hebben gevierd.

Ik wens u een gezegend nieuw jaar.

Pr. Paul Bindels

 

Delen

Nieuwste overwegingen