Op weg naar Pinksteren

Op weg naar Pinksteren

Paulus zegt dat wij de gaven om niet hebben ontvangen en dat wij ze om niet moeten delen. En ieder van ons heeft ze ontvangen bij ons doopsel. Als Jezus over talenten spreekt bedoelt hij daar niet alleen de talenten van onze menselijke gaven mee, maar ik geloof dat hij ook spreekt over de gaven van de Geest.

Ik daag u uit om, in deze tijd tussen Hemelvaartsdag en Pinksteren, op zoek te gaan naar uw gaven en charisma, om die verder te ontwikkelen en om op deze manier te groeien naar Gods doel met ons leven. De Paastijd is alweer bijna voorbij. Afgelopen donderdag hebben we het hoogfeest van de Hemelvaart van onze Heer Jezus gevierd. Voor de leerlingen was dit een tijd waarin ze op zichzelf werden teruggeworpen.
Jezus was opgestaan en had hen allemaal verblijd met verschillende verschijningen en had van de leerlingen apostelen gemaakt. Apostel betekent ‘gezondene’.

Vandaag de dag zouden wij zeggen dat allen de opdracht ontvingen om missionair te zijn. Maar vlak nadat ze die opdracht kregen zei Christus: “Wacht tot je de Heilige Geest hebt ontvangen. Want zonder de Geest der Waarheid kun je niets”.

Het is als een kleine adventstijd waarin we vol verwachting uitzien naar de komst van de Heer. Als de Geest komt op Pinksteren, dan heeft iedere gedoopte daar deel aan, ieder op zijn eigen manier.
Sint Paulus zegt: “Er zijn vele gaven maar er is één Geest”. Iedereen krijgt zijn deel waarmee hij of zij aan het werk kan. Het zijn deze charisma’s waar paus Franciscus over spreekt als hij ons wil bemoedigen in zijn schrijven aan de parochiepriesters om de mensen in de parochie te stimuleren die charisma’s te ontwikkelen. Zij helpen de mensen zich meer tot God te richten en Hem te dienen. Want de gaven krijgen wij om ze te ontwikkelen en met anderen te delen. De gaven van de Geest dienen om ons te laten groeien in geloof, maar ook om ze uit te delen aan eenieder die maar wil.

Ik wens u een zalig Pinksteren.

 

Pr. Paul Bindels

Delen