Nieuwe Evangelisatie VS

olv-ter-nood-heiloo-symposium-uitnodiging-april-2017-1038x576

Beste mensen,

De zomerperiode begint voor veel mensen op zijn eind te raken. Ik was begin van de week in Brabant en daar waren de kinderen al weer naar school, hier hebben ze nog een weekje vrij meen ik, maar toch, de meeste mensen beginnen hun normale leven weer op te pakken.

Ik ben nu net twee weken terug uit de Verenigde Staten, waar ik zes weken ben geweest voor wat vakantie en vijf weken studie. Het weekje vakantie was in Alabama. Misschien heeft u wel eens van het TV-station EWTN gehoord van Mother Angelica; een zuster die een wereldwijde televisiezender en radiostation heeft opgezet. Wereldwijd hebben ze wel 300 miljoen kijkers en er werken 400 mensen bij dit bedrijf. Niet niks dus.

Een pater waar ik mee studeer in de VS is er bij betrokken en heeft mij daar rondgeleid, heel boeiend om te zien. Hun website is: www.ewtn.com. Moeder Angelica heeft ook een heel mooi heiligdom gesticht, waar contemplatieve zusters zijn en permanente aanbidding van het Allerheiligste is. De kerk op dit heiligdom is heel mooi en de monstrans die zij hebben is de op één na grootste in de wereld, bijna twee meter hoog! Op dit heiligdom is ook een retraitehuis en hier kon ik een weekje verblijven. Dat was heerlijk, een oase van rust. Hier kon ik ook alvast wat vòòrlezen voor mijn studie.

Vervolgens dus naar Detroit gegaan voor vijf weken studie. Dat was weer heel interessant. Ik heb drie vakken gehad en die waren alle drie heel goed. Mijn studie is gericht op de Nieuwe Evangelisatie, dus hoe het geloof verkondigen in deze tijd, en dat is heel inspirerend. Vooral ook de uitwisseling met de circa 40 andere priesters. Velen zijn van de VS en Canada, maar er zijn ook priesters bij van Zuid-Amerika, één van Afrika, enkele van India en twee van China. En ik ben de enige van Europa.

Hoewel het kerkbezoek in de VS nog wel een stuk hoger is dan bij ons, speelt de secularisatie, het minder worden van het gelovig leven, daar ook wel heel sterk. De recente verhalen over misbruik in de katholieke kerk, helpen daar ook niet aan mee natuurlijk. Voor Canada geldt hetzelfde en ook in Zuid-Amerika (Argentinië) staat het erg onder druk. Afrika, India en China ligt wel anders natuurlijk. De priester in China vertelde dat in zijn plaats, niet ver van Beijing, er jaarlijks wel 1000 volwassen met Pasen gedoopt worden.

Het bisdom Detroit, waar het seminarie staat waar ik les heb, heeft een actief programma ingezet voor de Nieuwe Evangelisatie, en je ziet dat dit op sommige plekken al vruchten begint af te werpen. Kernelementen hierin zijn om Christus heel duidelijk centraal te stellen en het “kerygma”, de kernboodschap van ons geloof. En hier creatieve manieren in vinden om dit naar buiten te brengen. Soms kunnen wij als kerk/ parochie nog erg naar binnen zijn gericht, op het onderhouden van wat we nu hebben, maar we moeten er op uit. En dat geldt niet alleen voor de priesters en religieuzen, maar voor ons allemaal. We zijn allemaal geroepen om het geloof te verkondigen, ieder op zijn eigen wijze, en ieder op zijn eigen plek.

Onze Lieve Vrouw ter Nood; Bid voor ons.

rector Jeroen

Delen

Jeroen de Wit is sinds september 2016 de nieuwe rector van het heiligdom Onze Lieve Vrouw ter Nood. Hij is, zoals hij zelf zegt, een ’late roeping’.

De zoon van een bollenkweker uit Julianadorp studeerde bedrijfskundige economie in Rotterdam en werkte een jaartje als exporteur van bloembollen en een paar jaar in een commerciële functie bij KPN. Hij emigreerde voor een poosje naar Australië, mee met zijn broer die er een bloemenkwekerij begon.

In Australië kreeg hij op zijn 28e een ’diepe ervaring’ en keerde zich daarna tot het katholieke geloof, maar priester werd hij nog niet. De Rector had vervolgens nog een baan bij een internetbedrijfje dat actief was in de wereld van de bloementeelt. Ook deed hij jarenlang vrijwilligerswerk in vooral de verslaafdenzorg, in Nederland en in Italië. “Ik dacht dat trouwen de weg voor mij was. Tot er plots een andere deur open ging.”

Hij was toen eind dertig, dus je kunt best van een late roeping spreken. Hij ging naar het seminarie van het bisdom in Vogelenzang en werd in 2013 tot priester gewijd. Hij werkte de laatste jaren als diaken in de Alkmaarse Matthias-Laurentiusparochie en in de Petrus en Paulus/Benedictusparochie in Bergen, en na 2013 als pastor in beide parochies en in Schoorl.
Jeroen de Wit woont nu in het Julianaklooster in Heiloo.

Bron

Nieuwste overwegingen