Naar de Wereldjongerendagen… en weer terug

Naar de Wereldjongerendagen… en weer terug

Wie regelmatig het Heiligdom bezoekt of actief is in een parochie, kan het niet zijn ontgaan: van 1-6 augustus hebben in Lissabon de internationale Wereldjongerendagen plaats gevonden. 1,5 miljoen jongeren hebben gehoor gegeven aan de roep van de Paus om samen hun geloof te beleven, te delen en te verdiepen.

Ook uit Heiloo is een flinke afvaardiging vertrokken: rector Jeroen, seminaristen Melle, Nico, Niels en Francis, medewerkers Eveline en Joris en ondergetekende waren

van de partij en zitten vol verhalen en ervaringen, die we maar al te graag met jullie delen. Aan mij de eer om als eerste iets te vertellen over de mooie dagen die we samen beleefd hebben.

Het grootste deel van de Heilooër afvaardiging heeft deelgenomen aan de reis vanuit ons bisdom. In vogelvlucht: de eerste nacht sliepen we in Parijs, in het klooster naast de Sacré-Coeur, waar we de mogelijkheid hebben gehad om ’s nachts onze bijdrage te leveren aan de altijddurende Aanbidding die daar in stand wordt gehouden. De nachtelijke Aanbidding heeft veel indruk gemaakt op de jongeren; velen noemden het aan het eind van de reis als één van de hoogtepunten. Na een lange busreis met een tussenstop bij St. Maarten in Tours werden we ontvangen in St.-Vincent-De-Paul in Zuid-Frankrijk, vanwaar we de volgende dag vertrokken naar Caleruega in Spanje. De busreis werd onderbroken door een stukje bedevaart te voet: we hebben een stuk van de Camino de Santiago gelopen, deels in stilte, en ons verwonderd over Gods werk in de schepping. In Caleruega, geboorteplaats van de H. Dominicus, hebben wij met deze heilige en zijn orde kennis gemaakt en in het nabijgelegen Burgos met de kathedraal en de lokale gemeenschap van de Neocatechumenale Weg. Hierop volgde een avond met Aanbidding en biechtgelegenheid, waarvan velen dankbaar gebruik hebben gemaakt. De volgende dag bracht ons naar Fátima, waar we hebben deelgenomen aan de kaarsjesprocessie en de internationale pelgrimsmis daags voor de WJD. Na een middagje kanoën in de Taag konden we er weer tegenaan en zo kwamen we ’s avonds aan in Lissabon.

Daar gingen de WJD van start! Mensenmassa’s, uren in de rij voor je eten (en een enkele keer was dan het eten op voordat je aan de beurt kwam) en hetzelfde voor toiletten en waterpunten, metro’s overvol zingende jongeren, de Paus gezien, hitte, stof en mooie gesprekken… Kortom, dagen vol genade om nooit te vergeten.

Op de terugweg hebben we tussen twee nachtelijke busritten door de dag doorgebracht in Lourdes, wat met zijn stilte en koelte de perfecte plek was om alle indrukken nog eens rustig te overdenken. Na een laatste Mis op een tankstation kwam toen echt het moment… Na twee weken samen op reis, is nu iedereen weer thuis.

Ik vraag uw gebeden in het bijzonder voor deze jongeren op dit moment, nu ze er weer “alleen” voor staan. Dat de indrukken van de WJD hen altijd bij zullen blijven en helpen om standvastig te zijn, en dat zij de heiligen worden van de Kerk van morgen!

Zr. Laetitia Dei

 

Delen

Zuster Maria Laetitia Dei is lid van de Dienaressen van de Heer en de Maagd van Matará.

Nieuwste overwegingen