Muziek en stilte

olv-ter-nood-weekbrief-muziek-en-stilte-kap-johannes-meditatie1

Als ik het een beetje goed inschat luistert u waarschijnlijk vrij veel muziek. Thuis, onderweg, tijdens werk of studie, misschien wel tijdens het inslapen, tijdens het wakker worden. Er is veel geluid in ons leven. En we kunnen ons twee dingen afvragen. Als eerste, welke doel heeft muziek voor ons? Is het opvulling, om maar te zorgen dat het niet stil is?

We, ikzelf soms net zo goed, zijn het niet meer gewend om gewoon stil te zijn. Om aanwezig te zijn op deze plek, in het hier en nu, en alleen die geluiden te horen die uit onze omgeving komen. Om in onze omgeving te horen wat er gebeurt, om op een actieve manier ontvankelijk te zijn voor de wereld in onze directe omgeving, ook wat betreft het geluid. Dus misschien een keer naar werk of opleiding zonder radio of koptelefoon, of op een rustige middag of avond geen muziek of televisie op de achtergrond. Als we dan muziek luisteren, dan is het ook bewuster, kunnen we het nog beter waarderen.

En de tweede vraag sluit daar op aan. Namelijk, wat voor muziek luisteren we? Natuurlijk, smaken verschillen, en gelukkig maar, anders werd het een saaie eentonige boel. Maar misschien nog verder dan alleen de stijl. Waar gaat de muziek over die ik luister? Wat is het doel van die muziek? Waar komt de muziek vandaan? Zelf luister ik graag naar klassieke muziek, en ook naar muziek die uit de rijke Katholieke traditie komt (en soms ook wel hedendaagse muziek van christelijke artiesten!). Dat is onder andere omdat dat soort muziek iets reflectiefs en rustgevends in zich heeft of juist op een goede manier nieuwe energie geeft. En tegelijkertijd gaat veel van die muziek over God en ons leven met God en naar God toe. Het luisteren daarnaar werkt bemoedigend en aansporend, het tilt mijn ziel op. En dat is niet in alle muziek zo. Er zijn stijlen en manieren waarbij de muziek zich veel meer opdringt of op zichzelf gericht is, muziek die komt vanuit een wereldbeeld dat ook wel haaks staat op de christelijke visie. Goede muziek wil iets uitdrukken van een realiteit die hoger en mooier is dan de muziek zelf, en hoger, groter en mooier dan wijzelf. Daarmee is niet alle muziek eenduidig te classificeren, maar sommige stijlen of artiesten kunnen we wel beter links laten liggen. De teksten, melodieën en bewegingen in muziek hebben nu eenmaal invloed op ons, meer dan we vaak denken!

Zo was Paus Franciscus vorig jaar op reis in Georgië op bezoek en daar werd door een monnik en een meisje een Aramese versie gezongen van het Onze Vader. Een stijl die niet direct voor ons bekend is, maar zo geweldig mooi..! De eerste keer (en meerdere keren daarna) trof het mij echt als zo recht vanuit het hart met God zelf aanwezig.. Kortom, ook iets verder van ons eigen bed vandaan kan goede en mooie muziek ons hart optillen, en ons doen beseffen:

God is zo geweldig mooi, dat kunnen wij nog niet bevatten of bereiken, maar we zijn op weg. God in de stilte durven ontmoeten, Hij laat zich vinden. En in de goede muziek ons naar Hem laten optillen, want de schoonheid van de muziek is een afspiegeling van de schoonheid van God zelf. Muziek en stilte, God spreekt als wij goed luisteren!

Kapelaan Johannes

Delen

Priester gewijd in 2014 is kapelaan van Voorst voornamelijk werkzaam in de parochies van de Zaanstreek en voor een klein deel ook op het heiligdom. Speerpunten zijn jeugdwerk en catechese.

Recent Sermons