Met een vaderhart…de heilige Jozef

Met een vaderhart...de heilige Jozef

“Noem niemand op aarde uw vader, gij hebt maar één Vader, uw hemelse” hoorden we afgelopen week (dinsdag) in het Evangelie (Mt. 23). En toch mogen we er best vanuit gaan dat Jezus, Sint Jozef, “abba”, vader, zal hebben genoemd. En dat geeft ook niet, als het aardse vaderschap maar een weerspiegeling is van het hemelse vaderschap van God de Vader. En ik geloof vast dat dit bij de heilige Jozef op een diepe wijze zo is geweest.

Dat is ook wat de paus betoogt in zijn apostolische brief Patris Corde die uitkwam op 8 december j.l. ter gelegenheid van de afkondiging van het St. Jozefjaar. 150 jaar eerder, 8 december 1870, is de heilige Jozef door de zalige paus Pius IX uitgeroepen tot Patroon van de Universele Kerk, ook een zeer vaderlijke taak.

Het gekke is dat we zo weinig weten over de heilige Jozef. In de vier Evangeliën is er geen enkel woord van hem opgetekend. Wel gedachten en daden en deze zeggen heel veel. Vaak meer dan woorden. En we weten dat God de heilige Jozef heeft uitgekozen om de wettige vader te worden van Jezus, Zijn Zoon. Dat zegt toch eigenlijk wel alles over hem. God de Vader zal niet zomaar iemand uitkiezen om Hem te vertegenwoordigen binnen het aardse gezin van Zijn Zoon.

En wat zien we dan van de heilige Jozef? Allereerst een man die heel oprecht omgaat met zijn aanstaande vrouw, Maria. Hij begrijpt niet hoe het kan dat ze zwanger is, maar hij wil haar niet in opspraak brengen en besluit in stilte van haar te scheiden. Als God dat tenminste niet had tegengehouden (Mt. 1,18-24). De heilige Schrift noemt hem hierom “rechtschapen”.

Ook zien we een hele gehoorzame man, gehoorzaam aan de wil van God. Hij krijgt meerdere dromen waarin een engel hem een boodschap geeft, vier zoals de paus aangeeft, en telkens is hij heel trouw aan deze boodschap. Zo staat er in Mt. 1,24: “Ontwaakt uit de slaap deed Jozef zoals de engel hem bevolen had en nam zijn vrouw tot zich”. Of iets verder, na de geboorte van Jezus, wanneer de engel hem opdracht geeft met “het Kind en zijn moeder” naar Egypte te vluchten: “Hij stond op en week in de nacht met het Kind en zijn moeder naar Egypte uit” (Mt 2.13-15). En nog iets verder is Jozef weer heel trouw aan het woord van God wanneer hij weer terugkeert naar Israël (Mt 2.19-21).
Wat we verder weten van de heilige Jozef, is vooral door wat we van zijn leven voor kunnen stellen. Hij heeft zijn leven opgeofferd om een goede vader te zijn voor het Kindje en de opgroeiende Jezus. En een goede man voor Zijn moeder Maria. Om op deze wijze volledig mee te werken aan het plan van God voor de verlossing van de mensheid. Hierin mag hij voor ons een groot voorbeeld zijn, een man van weinig woorden, maar “moedig en creatief”, zoals de paus het noemt, in het meewerken met God.

Onze Lieve Vrouw ter Nood, bid voor ons. Heilige Jozef bid voor ons.
rector Jeroen

p.s.:
Vanaf 10 maart zullen we een novene tot de H. Jozef beginnen, tot zijn feestdag 19 maart. Bid u mee? Het noveengebed vind u achter in onze kapellen. Laten we vooral de huidige moeilijke situatie van de wereld, en van de kerk in onze streken, aan hem toevertrouwen.

Delen

Jeroen de Wit is sinds september 2016 de nieuwe rector van het heiligdom Onze Lieve Vrouw ter Nood. Hij is, zoals hij zelf zegt, een ’late roeping’.

De zoon van een bollenkweker uit Julianadorp studeerde bedrijfskundige economie in Rotterdam en werkte een jaartje als exporteur van bloembollen en een paar jaar in een commerciële functie bij KPN. Hij emigreerde voor een poosje naar Australië, mee met zijn broer die er een bloemenkwekerij begon.

In Australië kreeg hij op zijn 28e een ’diepe ervaring’ en keerde zich daarna tot het katholieke geloof, maar priester werd hij nog niet. De Rector had vervolgens nog een baan bij een internetbedrijfje dat actief was in de wereld van de bloementeelt. Ook deed hij jarenlang vrijwilligerswerk in vooral de verslaafdenzorg, in Nederland en in Italië. “Ik dacht dat trouwen de weg voor mij was. Tot er plots een andere deur open ging.”

Hij was toen eind dertig, dus je kunt best van een late roeping spreken. Hij ging naar het seminarie van het bisdom in Vogelenzang en werd in 2013 tot priester gewijd. Hij werkte de laatste jaren als diaken in de Alkmaarse Matthias-Laurentiusparochie en in de Petrus en Paulus/Benedictusparochie in Bergen, en na 2013 als pastor in beide parochies en in Schoorl.
Jeroen de Wit woont nu in het Julianaklooster in Heiloo.

Bron

Recent Sermons