Maurizio Pallu

pastoor-priester-maurizio-pallu

Afgelopen woensdag is priester Maurizio Pallu weer vrijgelaten, nadat hij vorige week donderdag 12 oktober samen met 4 andere personen in Nigeria werd ontvoerd. Maurizio Pallu is 63 jaar en priester van de Spaanse beweging ‘het Neocatechumenaat’, welke ook in ons bisdom actief is. Sommigen van u zullen hem misschien kennen omdat hij een aantal jaren priester is geweest in de Dionysiusparochie in Heerhugowaard. 
           
Op de bewuste donderdag was Maurizio samen met de anderen in het zuiden van Nigeria, dicht bij Benin-city, onderweg, toen er gewapende mannen al schietend hen gevangen namen en het bos in sleurden. Dit is de tweede keer in een jaar tijd dat priester Maurizio ontvoerd is, maar toch is hij niet van plan Nigeria te verlaten: “Ik had angst om te sterven, het was nu moeilijker dan de eerste keer. Maar ik heb wonderen gezien die de Heer gedaan heeft om ons in leven te houden.” Een teken van hoop volgens hem: de Heer is grote dingen van plan met dit land (Nigeria). De duivel is een lafaard, hij houdt miljoenen mensen als slaaf met zijn leugens, zijn lafheid en met de corruptie. Ik wil mijn werk van evangelisatie in Nigeria voortzetten.” 

Toch zal hij, nu hij vrijgelaten is, toch eerst even terug gaan naar Italie, naar zijn familie. Zijn moeder heeft natuurlijk vreselijk in angst gezeten, toch zegt ze haar geloof in deze dagen niet te hebben verloren. Ze weet Wie hem weer vrij heeft laten komen: “de ontvoerders zijn gegrepen door zijn zachtheid, hier ben ik zeker van.” “De afgelopen dagen zijn heel moeilijk geweest, ook al wist ik dat de ontvoerders hem niet slecht behandelden, maar het geloof heeft mij nooit verlaten.” (bron: www.ilfattoquotidiano.it, 18 oktober 2017).

Voor zover bekend is er geen losgeld betaald. Vele mensen hebben in deze weken voor hen gebeden. Het internet is hierbij ook van grote hulp geweest; via Facebook en andere nieuwe media was het bericht van hun ontvoering en het verzoek om gebed, razendsnel wereldwijd verspreid. Ja het geloof kan ons in moeilijke situaties brengen, maar tegelijkertijd geeft het een grote zekerheid, dat uiteindelijk alles in de handen van de Heer ligt.

blauwe-zuster-maria-vrede-def Wie hier ook in durft te geloven is Zr. Maria Vrede. Vandaag, 22 oktober 2017 zal ze haar eeuwige gelofte afleggen in de kathedraal St. Bavo in Haarlem (Leidsevaart). Zr. Maria Vrede is, zoals u weet, een van de ‘Blauwe zusters” op ons heiligdom. Officieel heet hun congregatie “Dienaressen van de Heer en de Maagd van Matara,” u begrijpt nu waarom we ze hier toch maar ‘gewoon’ de blauwe zusters noemen. De plechtigheid is om 16:00 uur en staat voor iedereen open. Wilt u ook voor haar bidden? 

Onze Lieve Vrouw ter Nood, bid voor ons.
Rector Jeroen de Wit

Share

Jeroen de Wit is sinds september 2016 de nieuwe rector van het heiligdom Onze Lieve Vrouw ter Nood. Hij is, zoals hij zelf zegt, een ’late roeping’.

De zoon van een bollenkweker uit Julianadorp studeerde bedrijfskundige economie in Rotterdam en werkte een jaartje als exporteur van bloembollen en een paar jaar in een commerciële functie bij KPN. Hij emigreerde voor een poosje naar Australië, mee met zijn broer die er een bloemenkwekerij begon.

In Australië kreeg hij op zijn 28e een ’diepe ervaring’ en keerde zich daarna tot het katholieke geloof, maar priester werd hij nog niet. De Rector had vervolgens nog een baan bij een internetbedrijfje dat actief was in de wereld van de bloementeelt. Ook deed hij jarenlang vrijwilligerswerk in vooral de verslaafdenzorg, in Nederland en in Italië. “Ik dacht dat trouwen de weg voor mij was. Tot er plots een andere deur open ging.”

Hij was toen eind dertig, dus je kunt best van een late roeping spreken. Hij ging naar het seminarie van het bisdom in Vogelenzang en werd in 2013 tot priester gewijd. Hij werkte de laatste jaren als diaken in de Alkmaarse Matthias-Laurentiusparochie en in de Petrus en Paulus/Benedictusparochie in Bergen, en na 2013 als pastor in beide parochies en in Schoorl.
Jeroen de Wit woont nu in het Julianaklooster in Heiloo.

Bron

Vorige weekbrieven