Mars voor het Leven | 9 december 2017

mars-voor-het-leven-9-december-2017

Als het me eens gebeurt dat ik naar de dokter moet omdat er iets in mijn lichaam niet naar behoren functioneert, dan besef ik altijd met verbazing hoeveel er wél functioneert. Lieve hemel, ons lichaam en onze ziel, ons mens zijn dus, is zo’n prachtig complex geheel! Het is bijna verbazingwekkender dat het zo goed werkt, dan dat we er ons erover zouden moeten verbazen als er iets níet werkt.. Het is niet voor niks dat we als we een pasgeboren kindje in onze armen houden, dat we zeggen: het is een wonder! Alles zit erop en eraan en hoe klein en onmondig het ook nog is, we zien dat het de potentie heeft uit te groeien tot een volwassen persoon. Het leven is een wonder!

Nieuw leven is reden tot vreugde en dankbaarheid. Gelukkig horen we toch nog vaak genoeg: we hebben een kindje gekregen (en niet: “genomen”). Het is een cadeau inderdaad, een gave van God, waarin Hij de mensen laat delen in Zijn scheppende kracht. Wij kunnen in samenwerking met God nieuw leven creëren! En natuurlijk hopen en verlangen we dat dat leven volmaakt zal zijn, dat het kindje gezond zal zijn, fysiek en geestelijk. Maar we weten ook dat dat niet altijd het geval is. Soms schenkt God ons een kindje dat gehandicapt is, of later gezondheidsproblemen zal krijgen. Een kindje dat altijd afhankelijk zal zijn van anderen. Een kindje dat heel beperkt zal zijn in zijn doen en laten. En soms weten we dat al voordat het kindje geboren is… Of God schenkt ons een kindje op een heel onverwacht moment en denken we dat we er niet klaar voor zijn. Dat we er niet goed voor zullen kunnen zorgen. Wat doen we in zulke gevallen….?

We zijn soms in de war over welke waarden we hier moeten hanteren, omdat onze cultuur hierover verkeerde boodschappen geeft. “Als je maar gezond bent!”, “Je moet wel tijd voor jezelf hebben”, “Dat lijden kun je zo’n kindje niet aandoen..”, “Zo’n zorgbehoevend kindje: weet je wel wat dat kost?”. Et cetera.. Één ding moeten we heel goed in onze oren knopen: HET LEVEN ZELF IS EEN INTRINSIEK GOED: het leven is in zichzelf al goed en waardevol, even helemaal los van handicaps, toekomstperspectieven, etc. Het feit dat ik lééf, geeft mij waarde, het feit dat ik BEN. Niet hoe ik ben, of ik wel of niet goed kan denken of lopen of rekenen. Waarom? Omdat onze God een God van leven en levenden is: Hij is de Weg, de Waarheid, en het Leven. Ons leven verwijst naar Zijn leven! Élk leven is het waard beschermd te worden. En dat begint bij het leven in de moederschoot… Hoe moeilijk een situatie ook is voor moeder en/of kind, het leven beëindigen van het onschuldige, onmondige kind is nooit een oplossing, nooit.

Wij zouden graag willen dat ieder kindje geboren mag worden… Dat willen we graag laten zien en laten horen, tijdens de Mars voor het Leven op 9 december in Den Haag. Doe met ons mee en laat de wereld zien: ieder mensenleven telt! Meer info over het programma op: Mars voor het leven. Tot ziens op 9 december!

Share

Zuster Iuxta Crucem Belgers is lid van de Dienaressen van de Heer en de Maagd van Matará.