Lourdes in Heiloo

Lourdes in Heiloo

Wat een bijzondere dagen hebben we gehad vorig weekend! Van vrijdagavond 23.00 uur tot en met dinsdagochtend 8.00 uur was er een reliek van de heilige Bernadette Soubirous op ons heiligdom, u zal weten, het meisje van 14 dat in 1858 achttien keer Maria heeft gezien en later als zuster op 35-jarige leeftijd overleden is in een klooster in Nevers. De hele maand april reist een reliek van haar door Nederland en brengt zo als het ware Lourdes een beetje naar Nederland. Bij het reliek was ook een stukje rots van de grot van Lourdes, wat water uit de grot en een kopie van het beeld van Maria zoals ze verschenen is aan Bernadette in 1858. Bij ons was dit opgesteld in de Bedevaartkapel, je waande je daardoor echt een beetje in de grot van Lourdes.

Vrijdagavond waren er 30 á 40 jongeren bijeen om zich voor te bereiden op de komst van het reliek. We hebben samen pizza gegeten en een film gekeken over Bernadette. Na aanbidding en ontmoeting was dan eindelijk het reliek daar, met een gezongen ‘Te Lourdes op de bergen’ is ze door de jongeren naar binnen begeleid. Na het bidden van de Rozenkrans begon de nachtwake bij het reliek en bij de uitgestelde Heer. ’s Morgens vroeg om 8.00 uur was de bisschop er voor de viering van de Heilige Eucharistie, waar op dit vroege uur best veel mensen bij waren. Om 12.00 uur was er de Heilige Mis i.v.m. de Eerste zaterdag bedevaart, maar het was duidelijk dat er nu veel meer mensen waren dan anders, iedereen wilde dit Lourdes in Heiloo wel even meemaken. Zaterdag was het ook een stralende dag qua weer, ja de Heer zegende ons echt! Er hing een bijzondere sfeer op het heiligdom. Na de Mis en de lunch hebben we een korte Mariaprocessie naar de vijver gehouden en weer terug.

Zondag was er sowieso ook de viering van de Zondag van de Goddelijke Barmhartigheid en ook nu waren er veel meer mensen dan normaal, het heiligdom was vol van de mensen. Ook qua biechten was het zeer druk, ik heb drie uur onafgebroken biecht gehoord, en ik was niet de enige priester. Mgr. Punt vierde de Mis om 11.30 uur wat heel mooi was, en na de lunch hebben we een processie gehouden met het reliek naar het buitenaltaar. Hier deden we “het gebaar van het water”. Mensen konden wat water van Lourdes nemen en hierbij ook bidden met een speciale intentie. Ook hier waren veel mensen en hing een bijzondere sfeer.

Maandag was om 11.00 uur de Mis voor de ouderen en zieken en hierna ook weer het gebaar van het water. Ook deze Mis was goed bezocht en ’s avonds hebben we een prachtige afsluiting gehad met de Nuntius, de pauselijk afgevaardigde in Nederland. Na de Mis, om ca. 21 uur een lichtjesprocessie door het park, het was werkelijk net Lourdes, prachtig! Ook hier waren weer veel mensen bij aanwezig. Helaas was op dinsdagmorgen het afscheid van het reliek, na het bidden van de lauden. Wat een bijzondere dagen hebben we meegemaakt! Lourdes was werkelijk een beetje in Heiloo.

Dank u Heer voor de vele genaden! Onze Lieve Vrouw en heilige Bernadette, bid voor ons.

 

Rector Jeroen de Wit

Delen

Jeroen de Wit is sinds september 2016 de nieuwe rector van het heiligdom Onze Lieve Vrouw ter Nood. Hij is, zoals hij zelf zegt, een ’late roeping’.

De zoon van een bollenkweker uit Julianadorp studeerde bedrijfskundige economie in Rotterdam en werkte een jaartje als exporteur van bloembollen en een paar jaar in een commerciële functie bij KPN. Hij emigreerde voor een poosje naar Australië, mee met zijn broer die er een bloemenkwekerij begon.

In Australië kreeg hij op zijn 28e een ’diepe ervaring’ en keerde zich daarna tot het katholieke geloof, maar priester werd hij nog niet. De Rector had vervolgens nog een baan bij een internetbedrijfje dat actief was in de wereld van de bloementeelt. Ook deed hij jarenlang vrijwilligerswerk in vooral de verslaafdenzorg, in Nederland en in Italië. “Ik dacht dat trouwen de weg voor mij was. Tot er plots een andere deur open ging.”

Hij was toen eind dertig, dus je kunt best van een late roeping spreken. Hij ging naar het seminarie van het bisdom in Vogelenzang en werd in 2013 tot priester gewijd. Hij werkte de laatste jaren als diaken in de Alkmaarse Matthias-Laurentiusparochie en in de Petrus en Paulus/Benedictusparochie in Bergen, en na 2013 als pastor in beide parochies en in Schoorl.
Jeroen de Wit woont nu in het Julianaklooster in Heiloo.

Bron

Nieuwste overwegingen