Lissabon!

Lissabon!

Woensdag 26 juli vertrekken we in alle vroegte vanaf station Sloterdijk: de bisdom bedevaart naar de Wereldjongerendagen in Lissabon. Ik ben natuurlijk geen jongere meer, maar ik mag wel mee als begeleider, en ik heb er veel zin in.

Even voor degene die hier niet mee bekend is: de Wereldjongerendagen (kortweg WJD) zijn een 2- of 3-jaars evenement wat ergens op de wereld gehouden wordt en waar jongeren uit de hele wereld naar toe gaan, voor een ontmoeting met de paus, andere jongeren, en natuurlijk, last but not least, met de Heer. De heilige Paus Johannes Paulus II is hier in 1983 mee begonnen en sindsdien zijn ze al in heel veel landen gehouden. Zelf heb ik ze meegemaakt in 2000 in Rome, in 2008 in Sydney en in 2011 in Madrid.

Voor jongeren kan zo’n reis echt een hele belangrijke ervaring zijn. Ik weet nog goed hoe ik tijdens mijn eerste WJD in Rome geraakt werd door de wel ca. 600.000 jongeren die bijeenwaren op het St. Pietersplein en daaromheen, en de wel ca. 3 á 4 miljoen jongeren en andere mensen bij de slotmis op de zondagmorgen op het veld Tor Vergata buiten Rome. Je merkt dat je niet alleen staat in je geloof en vaak zet je als jongere een grote stap in je geloof door zo’n reis.

Woensdag vertrekken wij met 95 jongeren (inclusief de begeleiders). Naast onze bisdomreis zijn er ook andere reizen en zo gaan er ca. 1000 Nederlandse jongeren naar de WJD. Ons bisdom heeft gekozen voor een busreis, waardoor we onderweg al hele mooie plaatsen aan kunnen doen en al veel met elkaar mee kunnen maken, het wordt zo een echte pelgrimstocht. Onze eerste stop is Parijs, waar we o.a. de Heilige Mis zullen vieren in de Sacré-Coeur, vervolgens St. Vincent de Paul op de grens met Spanje, dan Burgos waar we een stukje van de “Camino” zullen lopen, om daarna verder te reizen naar Fatima. Fatima is onze laatste stop voor Lissabon.

In Lissabon worden we dan opgeslokt in de grote groep van jongeren vanuit de hele wereld, al zullen we in de ochtenden de andere Nederlanders ontmoeten bij de catecheses. ’s Middags is er veel ruimte om diverse workshops of andere activiteiten te bezoeken en misschien ook iets van de stad te zien. Vrijdag bidden we de Kruisweg met de Paus en zaterdag gaan we dan op weg naar een groot veld waar de avondwake met de paus zal worden gehouden en zondagmorgen de slotmis. Na de slotmis stappen we de bus weer in om via een tussenstop in Lourdes in twee dagen weer terug te zijn in Nederland.

U leest het, het wordt een intensieve reis, ook als u bedenkt dat veel nachten op een matje of luchtbed doorgebracht zullen worden. Maar ik weet zeker de het weer absoluut de moeite waard zal zijn, het is altijd een onvergetelijke ervaring. Ik hoop dat u ons wat zult volgen via de media, dat u voor ons bid.

Onze Lieve Vrouw ter Nood, of moet ik zeggen: Onze Lieve Vrouw van Fatima, bid voor ons.

Rector Jeroen de Wit

Delen

Jeroen de Wit is sinds september 2016 de nieuwe rector van het heiligdom Onze Lieve Vrouw ter Nood. Hij is, zoals hij zelf zegt, een ’late roeping’.

De zoon van een bollenkweker uit Julianadorp studeerde bedrijfskundige economie in Rotterdam en werkte een jaartje als exporteur van bloembollen en een paar jaar in een commerciële functie bij KPN. Hij emigreerde voor een poosje naar Australië, mee met zijn broer die er een bloemenkwekerij begon.

In Australië kreeg hij op zijn 28e een ’diepe ervaring’ en keerde zich daarna tot het katholieke geloof, maar priester werd hij nog niet. De Rector had vervolgens nog een baan bij een internetbedrijfje dat actief was in de wereld van de bloementeelt. Ook deed hij jarenlang vrijwilligerswerk in vooral de verslaafdenzorg, in Nederland en in Italië. “Ik dacht dat trouwen de weg voor mij was. Tot er plots een andere deur open ging.”

Hij was toen eind dertig, dus je kunt best van een late roeping spreken. Hij ging naar het seminarie van het bisdom in Vogelenzang en werd in 2013 tot priester gewijd. Hij werkte de laatste jaren als diaken in de Alkmaarse Matthias-Laurentiusparochie en in de Petrus en Paulus/Benedictusparochie in Bergen, en na 2013 als pastor in beide parochies en in Schoorl.
Jeroen de Wit woont nu in het Julianaklooster in Heiloo.

Bron

Nieuwste overwegingen