Kerststal naar zolder

Kerststal naar zolder

Het jaar 2022 is op een bijzondere wijze afgesloten. Niet onverwacht maar toch plotseling is onze voormalige paus Benedictus XVI gestorven en wel op de gedenkdag van de heilige paus Silvester. Silvester was paus in een roerige tijd voor de kerk. Hij was tot paus gekozen in het jaar 314, in een tijd dat er in de kerk een groot schisma speelde. Bijna iedere paus kent een turbulente periode tijdens zijn pontificaat, zelfs als dat maar 8 jaar duurt. Benedictus XVI is langer rustend paus geweest dan actief paus. Deze paus heeft geschiedenis geschreven door als eerste paus in meer dan 600 jaar met emeritaat te gaan. Bijna op het einde van de kersttijd heeft de uitvaartmis plaatsgevonden en een beeld van deze plechtigheid dat mij getroffen heeft was dat nadat paus Franciscus een laatste groet bracht en zijn hand op de kist legde, de kist met Benedictus XVI naar binnen is gedragen en de gordijnen van de sint Pieter direct gesloten werden. Vanaf dat moment was hij aan het oog van de wereld onttrokken en rest ons vele herinneringen.
Zelf herinner ik mij het moment dat ik in april 2005 in Rome was en zelfs toevallig tijdens het conclaaf. Ik was op het sint Pietersplein toen de witte rook kwam en ik helemaal vooraan stond toen de deuren van de loggia opengingen en we “habemus papam” hoorden. En Jozef kardinaal Ratzinger als paus Benedictus, naar buiten kwam.

Wat zullen de herinneringen zijn die de drie wijzen hebben meegenomen van hun bezoek aan Bethlehem en in het bijzonder van hun ontmoeting met dat kleine kind in die stal en Maria en Jozef? Waardoor waren zij er zo zeker van dat juist dit kind de pasgeboren koning der Joden was? Zullen zij getwijfeld hebben? Wat zullen zij verteld hebben toen zij na hun reis weer thuis waren en de mensen wilden weten of zij de pasgeboren koning ontmoet hadden en hoe het paleis was waar zij hem ontmoet hebben. Trouwens wonderlijk als de herders en de wijzen elkaar ontmoet hebben, twee werelden die ver van elkaar lijken af te staan ontmoeten elkaar. Helaas weten we niet of de herders en de wijzen elkaar daadwerkelijk zijn tegengekomen. Zullen de wijzen echt verteld hebben over die stal buiten de bewoonde wereld en dat dit kind in een voerbak lag? Zouden de mensen in hun omgeving hen geloven of hebben gedacht dat ze nu toch echt hun verstand hadden verloren? Je moet er maar vooruit durven komen dat je de koning der Joden hebt ontmoet in een stal, liggend in een voerbak. Tja dat vraagt om geloof, écht geloof, een diepe overtuiging die alleen door een openbaring kan zijn ontstaan. Een openbaring van Godswege.

Maandag 9 januari sluiten we de kersttijd af met het feest van de Doop van de Heer en begint er een nieuwe tijd. Jezus die na zijn doop de aangewezene is: “zie het Lam Gods”. Vanaf dinsdag is de kleur in de liturgie weer groen en lijken we weer over te gaan naar de gang van alle dag. Dinsdag kunt u de kerststal weer opruimen, de beeldjes weer in een doos en de stal zelf weer naar zolder. De kerstboom weer naar buiten, de kerstkaarten weer opgeruimd. Toch blijft de vraag: “wat ga je doen met de ervaring van Kerstmis in 2023 en het licht van Kerstmis?” Aan ons de opdracht om het licht van de geboorte van Jezus Christus brandende te houden in ons eigen leven en in de wereld. Hoe gaat u dat doen in 2023?

 

Van harte wens ik u heil en Gods zegen voor het jaar dat net begonnen is.

 

Anton Overmars pr.

Deel

Anton Overmars is tot priester gewijd in 2001. Hij is werkzaam in het Heiligdom O.L.V. Ter Nood en in de parochies van Bergen en Schoorl.

Nieuwste overwegingen