Kerstmis 2022

Kerstmis 2022

Soms raken gebeurtenissen, vrij snel op de achtergrond. Terwijl wij nu Kerstmis vieren beseffen we bijna niet meer dat het de afgelopen twee jaar, vanwege corona, vrijwel niet mogelijk was om bij elkaar te komen voor de vieringen van Kerstmis. Ik meen dat we twee jaar geen Kerstnachtmis hebben gehad, behalve dan via de livestream, en dat ook de vieringen op 1ste en 2de Kerstdag erg beperkt waren. Ik ben heel benieuwd hoeveel mensen we in de Kerstnachtmis mogen verwachten dit jaar. Zullen de mensen het weer oppakken om op Kerstavond of Kerstochtend naar de Heilige Mis te gaan, of is dit door deze vreemde jaren helaas wat uit hun systeem geraakt?

Dit jaar is ook wel weer een heel vreemd, erg jaar geweest met de oorlog in de Oekraïne. In die zin is er wel veel om voor te bidden, om voor samen te komen. In het Evangelie van Kerstavond, de Kerstnachtmis horen we: “Heden is u een Redder geboren, Christus de Heer”. Dat is nogal wat, is dat niet precies wat we nodig hebben? En Paulus schrijft in de 2de lezing: “de genade van God, bron van heil voor alle mensen, is op aarde verschenen.” En de eerste lezing, terwijl deze uit Jesaja is, velen jaren vóór Jezus geboorte, profeteert: “een Zoon is ons geschonken; … en men noemt Hem … Vredevorst.”

Ja, heden, met Kerstmis, is geboren waar we eigenlijk allemaal op wachten, zeker in deze tijd. En toch vrees ik dat deze gebeurtenis ook dit jaar weer, in ieder geval naar de echte betekenis, aan de mensen voorbij gaat. In die zin is er niet veel veranderd met ruim 2000 jaar geleden: ook toen ging deze belangrijkste gebeurtenis voor de mensheid, aan de meeste mensen voorbij.

Het gebeurde in een kleine stal of grot waar beesten werden gehouden, waar Jezus, de Zoon van God en de Verlosser voor alle mensen, geboren werd. Slechts Maria en Jozef waren erbij. Een groepje herders, die deze nacht hun kudde bewaakten werden er door een engel van op de hoogte gesteld. Zo in het verborgene heeft dit plaatsgevonden.

Feitelijk worden wij, net als de herders, uitgenodigd om naar de stal te gaan, en het Kindje Jezus te vereren. Ons door Hem te laten raken. God heeft het zo gewild. En dat wij na deze ontmoeting, met de Zoon van God in het Kindje Jezus, uit mogen gaan om dit Blijde nieuws te verkondigen: Heden is ons een Redder geboren, Christus de Heer.

Maar onze verkondiging zal alleen krachtig zijn, wanneer wij ons echt door Hem hebben laten raken, wanneer Hij ons hart geraakt heeft, gestolen heeft. Dan zullen wij ook de woorden vinden, of misschien zelfs zonder woorden, maar het straalt gewoon van ons af, dat er iets heel belangrijks is gebeurd, wat voor iedereen van betekenis is. Of je nu christen bent, moslim of atheïst, of je in Nederland woont, de Oekraïne, of Rusland, wat met Kerstmis is gebeurd is wezenlijk voor alle mensen; “voor heel het volk” zoals het Evangelie aangeeft.

Komt dus, laat u raken door het Kindje Jezus, en verkondig deze boodschap aan alle volkeren.

Onze Lieve Vrouw ter Nood, bid voor ons.

Rector Jeroen de Wit

Delen

Jeroen de Wit is sinds september 2016 de nieuwe rector van het heiligdom Onze Lieve Vrouw ter Nood. Hij is, zoals hij zelf zegt, een ’late roeping’.

De zoon van een bollenkweker uit Julianadorp studeerde bedrijfskundige economie in Rotterdam en werkte een jaartje als exporteur van bloembollen en een paar jaar in een commerciële functie bij KPN. Hij emigreerde voor een poosje naar Australië, mee met zijn broer die er een bloemenkwekerij begon.

In Australië kreeg hij op zijn 28e een ’diepe ervaring’ en keerde zich daarna tot het katholieke geloof, maar priester werd hij nog niet. De Rector had vervolgens nog een baan bij een internetbedrijfje dat actief was in de wereld van de bloementeelt. Ook deed hij jarenlang vrijwilligerswerk in vooral de verslaafdenzorg, in Nederland en in Italië. “Ik dacht dat trouwen de weg voor mij was. Tot er plots een andere deur open ging.”

Hij was toen eind dertig, dus je kunt best van een late roeping spreken. Hij ging naar het seminarie van het bisdom in Vogelenzang en werd in 2013 tot priester gewijd. Hij werkte de laatste jaren als diaken in de Alkmaarse Matthias-Laurentiusparochie en in de Petrus en Paulus/Benedictusparochie in Bergen, en na 2013 als pastor in beide parochies en in Schoorl.
Jeroen de Wit woont nu in het Julianaklooster in Heiloo.

Bron

Nieuwste overwegingen