‘Hoe kan ik de Heer bedanken voor al wat Hij mij geeft?’(ps.116)

‘Hoe kan ik de Heer bedanken voor al wat Hij mij geeft?’(ps.116)

“In deze moeilijke tijden”, horen we de laatste tijd vaak… Nou ja, de laatste tijd? De laatste altijd welgezegd, want de moeilijkheden lijken elkaar klakkeloos op te volgen. En natuurlijk is dat waar, er zijn moeilijkheden die absoluut niet gebagatelliseerd moeten worden, maar zegt St. Paulus niet: “Verheugt u in de Heer te allen tijde”? Dus ook “te moeilijken tijde”? Laten we ons soms niet te veel versomberen door allerlei moeilijkheden, zonder erbij stil te staan wat we wel hebben? En is dat eigenlijk niet een beetje ondankbaar tegenover God die ons elke dag zo veel geeft?

Een maand geleden hebben velen van u waarschijnlijk de tijd genomen om dankbaar terug te blikken op het afgelopen jaar. Een heel goede gewoonte, maar is eens per jaar wel genoeg? Elke dag lijkt me een betere frequentie, maar laten we eens beginnen met eens per maand.
De bekende laatste meditatie van de Geestelijke Oefeningen van Ignatius van Loyola (voor wie ze nog niet heeft gedaan: een aanrader! Vraag ons naar de mogelijkheden) heet “meditatie om de liefde te verkrijgen”. De opzet is heel eenvoudig: onze liefde voor iemand wordt vergroot, zo redeneert Ignatius, als we weten dat diegene ook van ons houdt. En door na te gaan wat God ons allemaal heeft gegeven, dringt het weer even tot ons door hoeveel Hij van ons houdt en gaan we automatisch meer van Hem houden. Daarbij geeft Ignatius ons een aantal opzetjes, om erbij stil te staan wat God ons allemaal heeft gegeven, die ik zelf altijd echt een eye opener vind. Zozeer, dat ik u zou willen uitnodigen ze niet alleen vluchtig door te lezen, maar er even voor te gaan zitten om ze één voor één te overwegen.

 1. Al het goede van de natuur
  1. Onpersoonlijk: de zon die ons verwarmt, bloemen en prachtige zonsondergangen om ons in te verheugen, muziek, chocola, de zee, bergtoppen en vergezichten…
  2. Persoonlijk: een lichaam en een (onsterfelijke!) ziel, zintuigen om de wereld in ons op te nemen, ledematen, al onze talenten
  3. De mensen om ons heen, de opvoeding die we hebben gehad, degenen die ons over God verteld hebben
 2. Al het bovennatuurlijke goed
  1. Dat we God kennen
  2. Dat we in Zijn vriendschap en genade mogen leven
  3. Dat we zo makkelijk toegang hebben tot de Sacramenten, in het bijzonder de Eucharistie en de Biecht: Hij heeft Zich zomaar voor ons en hoewel wij dat niet verdiend hebben, vergeeft Hij ons elke keer opnieuw!
  4. Dat Hij al een plek voor ons heeft bereid in de Hemel

En deze lijst kan nog wel even doorgaan. Ik laat het over aan uw creativiteit en inspiratie. Tot slot van uw overweging zou ik u nog drie vragen willen suggereren, ook van de hand van de H. Ignatius: Wat heb ik tot nu toe voor God gedaan? Wat doe ik momenteel voor God? Wat zou ik voor God moeten doen?

Gods zegen,

 1. Laetitia Dei
Delen

Zuster Maria Laetitia Dei is lid van de Dienaressen van de Heer en de Maagd van Matará.

Nieuwste overwegingen