Heilige Moeder Teresa van Calcutta

moeder-teresa-flyer

HEILIGE MOEDER TERESA VAN CALCUTTA

We hebben in onze Heiligdom een tentoonstelling over H. Moeder Teresa die u kunt komen bekijken vanaf 1 tot en met 14 mei. In haar kunnen we een duidelijk modern en actueel voorbeeld zien van de liefde van God, waarvoor wij ook geroepen zijn: God lief te hebben en je naaste gelijk jezelf.

Wie was ze eigenlijk? Moeder Teresa, gedoopt als Agnes Gonxha Bojaxhiu, was afkomstig uit Skopje, hoofdstad van Macedonië (geboren: 26 augustus 1910). Haar ouders waren Albanezen en gaven hun kinderen een Katholieke opvoeding. Toen Agnes 9 jaar oud was, overleed haar vader. Haar moeder, Drana, stond nu alleen voor de opvoeding en verzorging van haar drie kinderen. Ze ging uit werken om aan de kost te komen, en leerde haar kinderen dat ze iets over moesten hebben voor anderen.
Toen Agnes jong was, las ze boeken over missionarissen in India. Daarin werd verteld hoe priesters, zusters en broeders hun eigen thuisland opgaven om in dat verre land de genade van God te verkondigen in woord en daad. Als zij dat ook eens ging doen? Die vraag liet haar niet meer los.

Op haar achttiende besloot ze missionaris te worden in India. Ze trad in de orde van Onze Lieve Vrouw van Loreto en koos als kloosternaam “Teresa”.

In 1928 vertrok ze naar India. In 1937 legde ze haar eeuwige geloften af en werd benoemd tot directeur van een middelbare school voor beter gesitueerde meisjes in het centrum van Calcutta. Hoewel ze haar taak prima uitvoerde, was ze niet gelukkig. Ze verlangde naar haar armen, voor ze te zorgen, hun te laten zien dat God er ook was voor hen; daar wilde ze bij horen, er zelfs tussen wonen en hun leven delen.
In 1939 is ze uitgetreden. Ze hulde zich in haar witte gewaad met blauwe bies. In de krottenwijken van Calcutta wekte ze verbazing bij de armen. Wie deed nou zoiets? Wie wilde in deze stinkende ellende wonen? Maar ze scheen het te menen en won hun vertrouwen. En het merkwaardigste was: ze straalde bij alles wat ze deed.

Meisjes komen bij haar aansluiten en Moeder Teresa ziet hoe de groep uitgroeit tot een echte nieuwe kloosterorde. In 1950 geeft de paus er toestemming voor. Ze kiezen voor de naam “Orde van de Missionarissen van de Naastenliefde”

Op 5 september 1997 overlijdt Moeder Teresa in Calcutta, ze is 87 jaar oud. Veel mensen over de hele wereld – of ze nu gelovig zijn of niet – zijn diep geraakt: “We hebben een echte heilige verloren. En daar heeft onze tijd juist zo’n behoefte aan.”
In 2003 wordt Moeder Teresa door Paus Johannes Paulus II zalig en op 4 september 2016 door paus Franciscus heilig verklaard.

Hoe uiten wij onze liefde? Heb ik anderen lief net zoals God mij liefheeft? Luister aandachtig naar wat God tot je zegt vandaag in de H. Schrift. En wees niet bang, ook als je God niet kan zien of voelen… Hij is er. Gods zegen,
M. Esperanza

Delen

Zuster Esperanza is lid van de Dienaressen van de Heer en de Maagd van Matará en moeder overste van de orde die in het Heiligdom wonen.

Recent Sermons