H. Theresia van Lisieux

H. Theresia van Lisieux

Het moet rond 1887 zijn geweest dat er zich bij het Karmelklooster in Lisieux een jong meisje van 14 jaar, meldde die graag wilde intreden. Omdat ze te jong was om in te treden had ze geprobeerd zich zo oud mogelijk te kleden om toch toegelaten te worden want ze was stellig van plan heilig te worden.
De zusters van de Karmel vonden dat ze nog te jong was en stuurde haar weg. Vastberaden als ze was, ging het meisje, Theresia genaamd, naar paus Leo XIII om toch toestemming te krijgen om in te mogen treden bij de Karmel.

Wat dreef haar? Wat was haar motivatie om al op zo jonge leeftijd zulke grote stappen te nemen. Theresia was al op jonge leeftijd aangeraakt door de liefde van Jezus. Zij wist het zeker, ze wilde haar hele leven aan Hem toewijden. Haar liefde voor Jezus was zo groot en haar toewijding zo puur en volkomen, dat zij hiermee miljoenen mensen tot voorbeeld zou zijn. Zowel tijdens haar leven als na haar dood bleef en blijft ze mensen inspireren en bijstaan als een van de grootste heiligen van de moderne tijd. Niet omdat ze indrukwekkende theologische boeken heeft geschreven, niet omdat ze een groot leidster of denker was. Ze was groot in de liefde, de liefde voor haar medezusters maar vooral de liefde voor Christus. Zij was daar zo’n groot voorbeeld in dat paus Johannes Paulus II haar 1 oktober 1997, tot kerklerares verhief.

Zelf mocht ik in 2012 tijdens een zwerftocht door Normandië, (geheel bij toeval?), kennis met haar maken. Ik was op weg naar Nederland en reisde door Lisieux en zag daar een grote basiliek op de berg liggen die mijn aandacht trok. Ik ben er gaan kijken en werd bijna onmiddellijk gegrepen door de schoonheid en de sereniteit die daar heerst. Na het lezen van een boek over haar leven en geschriften werd ze ook voor mij een voorbeeld. Je zou kunnen zeggen een lerares. Na mijn priesterstudie, waar je heel veel leert over theologie filosofie, dogmatiek en ga zo maar door, mocht ik dit jaar mijn derde priesterverjaardag bij Teresia in Lisieux vieren met het opdragen van de Heilige Mis in de crypte van de basiliek. Alle studie die je krijgt als priester is belangrijk maar tegelijk ook bijzaak. Want Teresia schrijft “Jezus, Uw armen zijn de lift die mij naar de hemel moet opheffen. Ik hoef niet te groeien, integendeel, Ik moet klein blijven. Ja, het meer en meer worden.” (Manuscript C).
Hoe meer wij Jezus ruimte geven in ons leven, hoe meer Hij door ons heen kan werken. Is dat niet de essentie voor heel ons leven!

Als u nog geen vakantieplannen heeft gemaakt, wie weet vindt u de weg naar Lisieux ook wel. Ik wens u een gezegende vakantie.

 

Pr. Paul Bindels

Delen

Nieuwste overwegingen