Geestelijke oefeningen

geestelijke-oefeningen-olvternood

Beste Vrienden,

De laatste twee weken zijn de zusters niet hier geweest, misschien heeft u het gemerkt. We waren naar Luxemburg, waar we ook een zusters gemeenschap hebben, om onze jaarlijkse retraite van de Geestelijke Oefeningen volgens H. Ignatius van Loyola te volgen.

Op 1 januari, na een mooie Eucharistieviering bij onze Zusters in Valkenburg, zijn we vertrokken naar Luxemburg. Daar aangekomen, moesten we alles klaar maken voor het ontvangen van meer dan 40 zusters die van verschillende missielanden zouden komen (Ijsland, Ierland, Spanje, Italië, Nederland, Litouwen, Frankrijk)

Gelukkig is iedereen goed aangekomen en op 2 januari, na een warme ontvangst, zijn we begonnen met de Geestelijke Oefeningen. Een priester van onze Congregatie, P. Martin Villagran, IVE, die in Duitsland werkt, heeft de retraite in het Spaans gepredikt. Na geweldige dagen te hebben gehad, ondanks het grijze weer in Luxemburg, waren op 8 januari de Geestelijke Oefeningen afgelopen. (Eigenlijk zijn de echte Geestelijke Oefeningen voor een maand bedoeld…Maar we hebben een kortere versie gevolgd, en om de tien jaar volgen we die van een maand)

Na de stille dagen ontplofte het huis van de felicitaties en het gejuich van de zusters, blij om bij elkaar te zijn en weer te mogen spreken. Op de foto ziet u de zusters die de Geestelijke Oefeningen hebben gevolgd met de zusters die ons hebben geassisteerd (uit 6 verschillende landen: Egypte, Oekraïne, België, Nederland, Argentinië, Filipijnen) en de priester die het heeft begeleid.

Op de 9de zijn we begonnen met onze vormingsdagen die duurden tot de 10de. We hebben lezingen gevolgd door de zelfde priester over de Psalmen. Deze priester is doctor in de Heilige Schrift, dus hij kan de Bijbel helemaal in de oorspronkelijke taal lezen, en de juiste bedoelingen en vertaling van de worden uitleggen, echt indrukwekkend! Natuurlijk waren twee dagen te kort om alles te leren over de Psalmen, maar we hebben flinke wat informatie gekregen. De avond van 10 januari hebben we een concert georganiseerd om fondsen te werven voor onze school in Frankrijk. Er werden mooie kerstliederen gezongen, aangezien het tot het Feest van de Doop van de Heer  nog kersttijd is. Als u ernaar wilt luisteren kan dat op YouTube: http://youtube.com/watch?v=s_9CXEmBU7Y&feature=youtu.be

Na de drukke afsluiting van die dagen en na het huis te hebben opgeruimd, zijn de zusters weer vertrokken, een deel naar Brunssum, om het huis te voorbereiden voor de volgende Geestelijke Oefeningen die in het Engels gepredikt zouden worden en die zijn begonnen op de 12de. Iedereen is nu weer terug naar de missie om zoals vandaag in de lezing geschreven staat dienaars van God te zijn aan wie God kan zeggen: “mijn dienaar zijt gij…,door wie Ik mijn glorie ga vinden” en zodat we net als Johannes de Doper getuigenis kunnen geven van het Lam Gods.

Bid voor ons zodat we kunnen volharden in de voornemens die wij hebben genomen tijdens de Geestelijke Oefeningen.

Bent u ook geïnteresseerd in de Geestelijke Oefeningen? Neem dan contact op met zusters@olvternood.nl.

In gebed verbonden,

Gods zegen, M. Esperanza

Delen

Zuster Esperanza is lid van de Dienaressen van de Heer en de Maagd van Matará en moeder overste van de orde die in het Heiligdom wonen.