Geestelijke Oefeningen

olv ter nood heiloo ignatius van loyola

Goedendag beste vrienden, hoe is het met jullie?
Het is alweer een tijdje geleden dat jullie ons hebben gezien. We waren naar Luxemburg om onze jaarlijks geestelijke oefeningen te houden. De geestelijke oefeningen, voor degenen die het niet kennen, zijn dagen van gebed en bezinning om onszelf te overwinnen en ons leven te ordenen zonder ons te laten bepalen door een verkeerde neiging.
De dagen waren geweldig. Blijf voor ons bidden, opdat we trouw mogen blijven aan onze voornemens en aan de inspiraties van de Heilige Geest. De geestelijke oefeningen zijn zeer aan te raden voor elke katholiek. De Heilige Ignatius van Loyola, een Spaanse heilige die een boek geschreven heeft als vrucht van zijn eigen levenservaring, heeft de geestelijke oefeningen samengesteld. De bron van de geestelijke oefeningen is de eigen Godservaring van Ignatius van Loyola. Toen hij merkte dat zijn inzichten ook anderen konden helpen, stelde hij ze op schrift.

Het is heel logisch: Als je een sportman of –vrouw wilt worden, moet je oefenen. Je moet regelmatig trainen, op je voeding letten, bepaalde keuzes maken en je dingen ontzeggen. Hetzelfde geldt wanneer je een vreemde taal onder de knie wilt krijgen, leren koken, een muziekinstrument bespelen, autorijden of een computer hanteren: niets gaat zonder oefening. Ook het geestelijk leven niet. Als je vooruitgang wilt maken in het geestelijke, moet je je ook daarin oefenen.
De gebedsoefeningen in het boekje van Ignatius van Loyola gaan hoofdzakelijk over het leven van Jezus. Het langdurig, persoonlijk, stil gebed met het Evangelie is het hart van de geestelijke oefeningen. Wie de oefeningen doet beschouwt aandachtig heel het leven van Jezus, van zijn geboorte tot aan zijn dood en verrijzenis. Biddend kijk je naar wat Jezus doet, je luistert naar wat Hij zegt, je treedt met Hem in dialoog. Zo wordt duidelijk hoe jij de Heer kunt volgen en het Evangelie gestalte kunt geven in jouw leven.
Jaarlijks doen vele duizenden mensen wereldwijd de geestelijke oefeningen van de heilige Ignatius. Het gebed met het leven van Jezus en de geestelijke onderscheiding zijn gericht op het nemen van beslissingen, op het doen van keuzes die leiden tot een meer evangelisch leven. Het boekje van de Geestelijke Oefeningen is niet geschreven om alleen te lezen, maar om in de praktijk te brengen. Het is een doe-boek, een werkboek, een oefenboek. En oefenen doe je het beste onder de begeleiding van iemand die al méér geoefend is. Ook de geestelijke oefeningen worden het beste onder deskundige begeleiding gedaan. Als je bidt, doen er zich allerlei innerlijke bewegingen voor, positieve zowel als negatieve. Sommige bewegingen brengen je dichter bij God, anderen juist niet. Sommigen versterken het innerlijk leven, andere ondergraven het juist. Naast de eigenlijke gebedsoefeningen geeft Ignatius van Loyola in zijn boekje allerlei richtlijnen om deze innerlijke bewegingen en gemoedstoestanden beter aan te voelen en de positieve van de negatieve te onderscheiden. In de kerkelijke traditie noemt men dit “onderscheiding van de geesten”.

Op ons Heiligdom en via onze congregatie kunnen de geestelijke oefeningen gevolgd worden. Ik wil je aanraden om de website in de gaten te houden en contact met ons op te nemen als je de geestelijke oefeningen wilt volgen. Ik zeg alvast dat ze best wat pittig kunnen zijn, omdat je geconfronteerd kunt worden met je goede maar ook met je slechte kanten, maar onthoud, het is niet om jezelf te straffen, maar om jezelf te leren kennen en beter te worden. Stel je voor dat je naar Maria gaat en vraagt wat je moet doen of hoe je een probleem kunt oplossen? Zij zal je zeggen, net zoals vandaag in het Evangelie “Doe maar wat Hij u zeggen zal”. Moge Zij onze oren openen voor de stem van God die tot ons spreekt door Zijn Woord.

God zegen jullie allen en we blijven in gebed verbonden.
M. Esperanza, SSVM.

Delen

Zuster Esperanza is lid van de Dienaressen van de Heer en de Maagd van Matará en moeder overste van de orde die in het Heiligdom wonen.

Nieuwste overwegingen