Feestweekend

Feestweekend

Met Pinksteren hebben we de Paastijd afgesloten en zijn we weer teruggekomen in de “tijd door het jaar”. Op het heiligdom hebben we vorig weekend een heel feestweekend gehad: op zaterdag is het Feest gevierd van Maria Onze Lieve Vrouw ter Nood, met de Heilige Mis om 11.00 uur met Mgr. Hendriks waarin ook twee kinderen het Vormsel ontvingen. Zaterdagavond, op de vooravond van Pinksteren, hebben we voor het eerst op het heiligdom de Vigiliemis van Pinksteren gevierd. Dit is een viering die qua structuur lijkt op de Paaswake. Er zijn vijf lezingen, plus het Evangelie, dus zes lezingen in totaal, welke je heel mooi voorbereiden op de viering van Pinksteren. Zondagmorgen hebben we Pinksteren gevierd. In de Mis van 9.00 uur waren al meer mensen dan normaal, maar vooral de Mis van 10.30 uur was zeer goed bezocht. We schatten in dat hier wel 300 mensen waren. Dit kwam mede door de Vriendendag van het heiligdom, maar ook waren er “losse” extra mensen die zelf besloten hadden op deze dag naar het heiligdom te gaan.

Op maandag, 2de Pinksterdag, hebben we ’s avonds om 19.00 uur de traditionele “Afsluiting van de Meimaand” gevierd. We waren heel blij dat Mgr. Punt hiervoor kon komen, aangezien dit eerst nog onzeker was. Aansluitend aan de viering in de Bedevaartkapel hebben we een mooie lichtjesprocessie door het park gemaakt. Het begon rond die tijd al iets donkerder te worden zo onder de bomen en dat maakt het altijd stemmiger. Net als zaterdag na de Mis, eindigden we weer bij de Genadekapel, waar we de toewijding aan Maria hebben gebeden en nog een Salve Regina zongen. Een hele feestelijke en plechtige afsluiting van de meimaand dus, en ook voor ons van dit feestelijke weekend. We danken God voor alle mensen die dit weekend samen met ons hebben willen vieren.

Tweede Pinksterdag, op welke dag tegenwoordig ‘Maria Moeder van de Kerk’ gevierd wordt, is ook de vaste bedevaartsdag van de Poolse gemeenschap. Ook zij was met velen naar het heiligdom getrokken om Pinksteren te vieren en een aantal kinderen ontvingen ook het Vormsel. Na de heilige Mis in de bedevaartkapel volgt altijd een hele feestelijke middag in de tuin achter het klooster, met traditionele zang, dans en gerechten. Gelukkig waren de “weergoden” hen dit jaar ook zeer gewillig.

Nu zijn we begonnen aan de Junimaand, toegewijd aan het Heilig hart van Jezus. Maar deze zondag vieren we eerst het Hoogfeest van de Heilige Drie-eenheid, een feest dat ons mag helpen dieper door te dringen in het grote mysterie van ons geloof, namelijk dat we geloven in één God die bestaat uit drie Personen: Vader, Zoon en Heilige Geest. Een groot mysterie en een diepe waarheid, welke we alleen met de hulp van God, de Heilige Geest, echt aan kunnen nemen in ons hart. Kom Heilige Geest, help ons om steeds dieper door te dringen in ons mooie geloof, en te groeien in onze relatie met de Vader en de Zoon, Amen.

Onze Lieve Vrouw ter Nood, bid voor ons.

Rector Jeroen de Wit

Delen

Jeroen de Wit is sinds september 2016 de nieuwe rector van het heiligdom Onze Lieve Vrouw ter Nood. Hij is, zoals hij zelf zegt, een ’late roeping’.

De zoon van een bollenkweker uit Julianadorp studeerde bedrijfskundige economie in Rotterdam en werkte een jaartje als exporteur van bloembollen en een paar jaar in een commerciële functie bij KPN. Hij emigreerde voor een poosje naar Australië, mee met zijn broer die er een bloemenkwekerij begon.

In Australië kreeg hij op zijn 28e een ’diepe ervaring’ en keerde zich daarna tot het katholieke geloof, maar priester werd hij nog niet. De Rector had vervolgens nog een baan bij een internetbedrijfje dat actief was in de wereld van de bloementeelt. Ook deed hij jarenlang vrijwilligerswerk in vooral de verslaafdenzorg, in Nederland en in Italië. “Ik dacht dat trouwen de weg voor mij was. Tot er plots een andere deur open ging.”

Hij was toen eind dertig, dus je kunt best van een late roeping spreken. Hij ging naar het seminarie van het bisdom in Vogelenzang en werd in 2013 tot priester gewijd. Hij werkte de laatste jaren als diaken in de Alkmaarse Matthias-Laurentiusparochie en in de Petrus en Paulus/Benedictusparochie in Bergen, en na 2013 als pastor in beide parochies en in Schoorl.
Jeroen de Wit woont nu in het Julianaklooster in Heiloo.

Bron

Nieuwste overwegingen