Even er tussenuit

Even er tussenuit

We weten het allemaal wel en horen het ook overal om ons heen: er wordt steeds meer van hot naar her gerend, de wereld lijkt wel steeds sneller te draaien, steeds meer mensen vliegen uit de bocht met een burnout of overprikkeling … Kortom, meer dan ooit voelen we de noodzaak om af en toe even stil te staan. Een pas op de plaats, een blik omhoog. Wat is ook alweer de zin van mijn leven? Waarom ren ik zoveel rond? Wat is mijn doel?

Nee, vandaag komt er geen reclame voor zonvakanties of trektochten in de Himalaya – al zijn dat wel de populairste oplossingen die de wereld biedt voor dit soort zaken. Maar ik schrijf u niet namens de wereld, maar namens het Heiligdom Onze Lieve Vrouw ter Nood. Of misschien wel namens God zelf. Want Hij heeft een betere oplossing: neem wat tijd voor Hem! Zoals we lezen in psalm 62: “Bij God alleen kan ik rusten, van hem komt Mijn redding. Hij alleen is mijn rots en mijn redding, mijn burcht, nooit zal ik wankelen.”

Of in de mooie woorden van de H. Augustinus: “Mijn hart vindt geen rust totdat het rust in U.”

Waarschijnlijk bent u één van die velen die rust en stilte ervaren op het Heiligdom. Dat is prachtig. Het is een mooie plek om te wandelen en in het Oesdom is het altijd gezellig. Maar er is méér. Ik zou u willen uitnodigen om deze Veertigdagentijd elke week één dag uit te kiezen om een uurtje te komen bidden. Het mooiste is natuurlijk bij de Aanbidding (zondag van 15.00-15.45 uur, maandag-zaterdag van 11.45-12.45 uur en vrijdag zelfs tot 18.00 uur), maar als die tijden niet uitkomen, kunt u natuurlijk op elk moment van de dag in de Genadekapel komen. Er liggen daar kaartjes om u te helpen met het gebed, en in de liedboekjes voor de Aanbidding vindt u ook een uitleg over hoe u kunt bidden met het Evangelie. U zult zien dat dit uur het hoogtepunt van uw week wordt, waar u kracht uit haalt voor alle andere dagen!

Het is waar dat elk moment van gebed en bezinning ons dichter bij God brengt, maar het is ook heel goed om dit af en toe voor een wat langere tijd te doen. Dan wordt ons gebed dieper en kunnen we God beter ervaren in ons hart. Zo ontstaat de mooie gewoonte om elk jaar een retraite te doen, en op die manier wat tijd apart te zetten voor het belangrijkste in ons leven: God. Die mogelijkheid tot diepe bezinning willen we op het Heiligdom aan iedereen aanbieden door middel van een uitgebreid retraiteprogramma, met geheel verzorgd verblijf in het gastenhuis. Natuurlijk is er ook de mogelijkheid om, los van een georganiseerde retraite, een aantal dagen op het Heiligdom door te brengen. Het dagelijks programma biedt al allerlei gebedsmomenten: het meebidden met het getijdengebed in de Kloosterkapel, de Rozenkrans, H. Mis en Aanbidding in de Genadekapel, de Kruisweg in het park met gesproken overwegingen bij elke statie etc.
Kortom: maak een keuze uit het ruime aanbod en gebruik deze mogelijkheid die geboden wordt om dichter naar God te groeien. Hij geeft ons 365 dagen per jaar (dit jaar zelfs 366 dagen), gevuld met Zijn zegeningen. Is het dan niet passend om Hem een paar dagen terug te geven, om naar Hem te luisteren en dicht bij Hem te zijn?

M. Laetitia Dei

Delen

Zuster Maria Laetitia Dei is lid van de Dienaressen van de Heer en de Maagd van Matará.

Nieuwste overwegingen