De heilige Adolfina

Vorige week is ze onopgemerkt voorbijgegaan, alleen in het bisdom Breda werd haar feest gevierd… Maar kent u de heilige Adolfina al, een echte Nederlandse heilige uit de 20ste Eeuw?
Catharina ‘Kaatje’ Dierikx werd op 3 maart 1866 te Ossendrecht (nog net in Noord-Brabant, vlakbij de grens met Zeeland en België) geboren. Toen ze 18 werd vertrok ze naar Antwerpen om daar in huishoudens te werken. Getroffen door de daar heersende armoede besloot ze op 26-jarige leeftijd in te treden bij de Zusters Franciscanessen Missionarissen van Maria en nam ze de kloosternaam Marie Adolphine aan.
Zuster Marie Adolphine werd door haar oversten aangewezen voor de missie in China. De bootreis er naartoe was lang en zwaar. In mei 1899 arriveerden ze in China. Haar eindbestemming was de missiepost Tai-yuan-fu (Taiyuan, in de noordelijke provincie Shanxi). Het kostte Marie Adolphine veel moeite te wennen aan de haar volstrekt vreemde omgeving. Ze worstelde met de vreemde talen die ze moest spreken: Frans en Chinees. In Tai-yuan-fu hielden de zusters zich vooral bezig met de zorg voor zuigelingen die bij het klooster te vondeling waren gelegd en voor andere weeskinderen.
Tijdens de Bokseropstand, een revolte die was gericht tegen het Westerse imperialisme, werden Marie Adolphine en haar medemissionarissen op 9 juli 1900 vermoord. Na een schijnproces werden zij met het zwaard onthoofd. In 1946 verklaarde paus Pius XII 29 missionarissen zalig, onder wie Maria Adolfina. Op 1 oktober van het Grote Jubeljaar 2000 werden de 120 Martelaren van China door paus Johannes Paulus II gecanoniseerd. Ook de groep van Tai-yuan-fu werd daartoe gerekend. Voortaan mocht dus ook Kaatje Dierikx in de hele Kerk vereerd worden als Sint Maria Adolfina.
De heilige Adolfina liet zich nergens door tegenhouden in haar liefde voor Christus en om het geloof te verspreiden: intreden in een buitenlandse congregatie, een lange bootreis met de zekerheid dat ze haar vaderland nooit meer terug zou zien, een leven van zelfgave in een weeshuis in een land waarvan ze taal noch cultuur kende, en uiteindelijk dus bekroond met het martelaarschap.
Zij is de patrones van onze communiteit hier in Heiloo. Wij, missionarissen van ver weg en van dichtbij, zijn dankbaar voor haar voorbeeld en vertrouwen op haar voorspraak.
U ook? Want u heeft dan geen lange zeereizen en zwaarden van Boksers te trotseren, maar toch zijn er altijd obstakels die ons ervan weerhouden het geloof te verkondigen of ons helemaal aan God te geven.
Welke obstakels staan u in de weg? Laten we de heilige Adolfina bidden om haar voorspraak te geven om ze te overwinnen!
M. Laetitia Dei
Nieuwste overwegingen

Retrouvaille
oktober 01, 2023

Hoop
september 27, 2023

Het Kruis, een feest?
september 18, 2023