Barmhartigheid, een werkwoord

Paus Franciscus Foto: EPA-EFE

Barmhartigheid, een werkwoord

Op de zondag van de Goddelijke Barmhartigheid mocht ik in Rome zijn. In het Heilig Jaar van Barmhartigheid (2015-2016) stelde Paus Franciscus 1100 priesters uit de hele wereld aan als Missionarissen van Barmhartigheid om zich speciaal toe te leggen op het spreken over de Goddelijk Barmhartigheid, over de Biecht en om vooral ook expliciet daarvoor beschikbaar te zijn. Hij gaf al die missionarissen ook speciale volmachten om te kunnen ontslaan van zonden die anders alleen door de Paus vergeven konden worden. Na het Heilig Jaar wilde de Paus dat deze missie voor onbepaalde tijd voortgezet zou worden.

In de afgelopen week werden die missionarissen weer bijeengeroepen in Rome. Ik mocht er vanaf het begin ook al een van zijn en was voor die ontmoetingen in Rome, samen met ongeveer 600 andere priesters uit de hele wereld. Het was een prachtige beleving met zovelen bij elkaar! We concelebreerden op zondag met Paus Franciscus op het Sint Pietersplein en maandag tot en met woensdag hadden we verschillende bijeenkomsten met catecheses van kardinalen en bisschoppen, met tijd voor gebed en om zelf te kunnen biechten, met tijd voor ontmoeting met elkaar, en op dinsdag ook om gezamenlijk op audiëntie te gaan bij Paus Franciscus en met de Heilige Vader in de Sint Pieter zelf ook de Heilige Mis te vieren.

Voor mij sprongen er deze dagen drie dingen uit:

Paus Franciscus heeft een grote vaderlijke liefde voor iedereen en wil dat wij als priesters, helemaal als missionarissen van Barmhartigheid, een duidelijk en zichtbaar teken zijn van Gods grote Liefde die altijd mensen weer terug wil vinden, weer op wil nemen. Een Liefde die altijd wil vergeven, die ver gaat om daarmee geliefden terug te vinden en naar huis te kunnen brengen. Paus Franciscus zei op dinsdag heel duidelijk dat onze pastorale houding altijd gefundeerd moet zijn op de echte en ware leer van de Kerk en daarop moet bouwen. Daarop gefundeerd moeten we dan voornamelijk met vaderlijke liefde kijken naar elke persoon die bij ons komt. En barmhartigheid, dat moeten we vooral doen, het is een werkwoord!

Op maandag kregen wij een prachtige catechese van kardinaal Sarah, de prefect van de Congregatie van de Eredienst en de Sacramenten. Hij is echt een geestelijke meester met een grote helderheid en liefde. Wat heel treffend was in zijn catechese: in het Sacrament van de Biecht mogen wij handelen in de persoon van Christus Zelf én vertegenwoordigen wij de Kerk. Jezus gaf ons dit grote geschenk van de Biecht, dat wij onze zonden bij God kunnen brengen en zijn vergeving ontvangen. En dat moment is echt een ontmoeting met Jezus Zelf. De priester vertegenwoordigt Jezus Zelf, maar de priester vertegenwoordigt ook de Kerk. Wie de absolutie ontvangt, komt ook weer dichter in het hart van het Mystieke Lichaam te staan, de Kerk.

Willen we Gods vreugde in het leven ontdekken? Ik moet beginnen om toe te geven dat ik zondaar ben. Maar dan weet ik ook dat Jezus ons precies hét geschenk heeft gegeven om weer hersteld te worden in zijn Liefde! Besef ik wel hoe groot dit geschenk is van Gods Barmhartigheid? Als we beseffen hoe groot het werk van God is, hoe ver zijn Liefde gaat, dan geeft het grote vreugde, GROTE VREUGDE!

Gods Barmhartigheid is beschikbaar voor iedereen. IEDEREEN kan Gods grote Liefde ontdekken, ontvangen en daar vanuit gaan leven. Mijn Rome bedevaart en ontmoeting met medepriesters en Paus Franciscus zelf is voor mij een nieuwe inspiratie geweest. Gods Barmhartigheid is groots en voor iedereen beschikbaar.
Kapelaan Johannes van Voorst

Delen

Priester gewijd in 2014 is kapelaan van Voorst voornamelijk werkzaam in de parochies van de Zaanstreek en voor een klein deel ook op het heiligdom. Speerpunten zijn jeugdwerk en catechese.

Nieuwste overwegingen