4 Mei Pasen

jezus-hogepriester-olv-ter-nood

Ook dit jaar vieren we weer het Pasen van de Heer, en eigenlijk is het elk jaar weer de herdenking van de bevrijding uit de dood en ingaan in het eeuwig leven van en door Christus. Maar ook de belofte aan ons gedaan dat wij met Hem zullen verrijzen tot een nieuw en eeuwig leven. Wat geweldig om te weten dat wij eens met Hem in het eeuwig leven zullen zijn.

Tijdens een fietstochtje door Bergen kwam ik op 2e Paasdag uit bij de begraafplaats aan de Kerkedijk. Naast de vele kunstenaars die daar begraven liggen te midden van al die anderen is er één wel heel bijzonder gedeelte. Op de begraafplaats is een militair ereveld. Op dit gedeelte liggen velen veelal jong gesneuvelde militairen die vanuit de gehele wereld naar Europa zijn gekomen om ons te bevrijden van dood en verderf aangericht door de Nazi’s. Veel jonge mensen vanuit onder andere Nieuw Zeeland, Canada, Polen en het Verenigd Koninkrijk zijn op vraag van de leiders van geallieerde landen naar hier gekomen om ons te bevrijden. Daarbij hebben zij hun goede strijd gestreden tot aan hun dood toe. Als ik daar zoals deze week loop ik langs de graven en lees hun namen.

Op enkele stenen staat de vermelding dat het een onbekende luchtmacht strijder is en dat hij gekend is door en bij God.

Zo jong naar een voor jou onbekend land getrokken om het volk te bevrijden, weg uit dood en ellende, en dan zelf gestorven zijn en naam loos zijn begraven. Familieleden die nooit zullen weten waar het lichaam van hun geliefde gebleven is.

Maar in geloof weten we dat God onze namen heeft geschreven in de palm van Zijn hand, hij kent ons en ook allen die gestorven zijn tijdens hun gevecht voor vrede, vrijheid en veiligheid.

Zaterdag 4 mei is het weer de jaarlijkse dodenherdenking, en zal ik weer naar de begraafplaats aan de Kerkedijk gaan en samen met honderden mensen dankbaar allen gedenken die ook voor mijn vrijheid gestorven zijn. Ik ben hen zo dankbaar dat zij met gevaar voor eigen leven naar Europa zijn gekomen om ons te bevrijden. Mogen zij die voor mij en voor u zijn gesneuveld leven in het eeuwig leven met Christus.

Het Pasen van Christus is zo een groot feest dat we het maar liefst 50 dagen lang vieren. Hij heeft voorgoed de dood ontwapend en gedood om ons te bevrijden uit dood, en ons te voeren naar leven in eeuwigheid.

Zalig Pasen

Onze Lieve Vrouw ter Nood, blijf voor ons bidden!!!!

Pastor Anton Overmars

Delen

Anton Overmars is tot priester gewijd in 2001. Hij is werkzaam in het Heiligdom O.L.V. Ter Nood en in de parochies van Bergen en Schoorl.

Vorige weekbrieven