Heilige kruiden en bloemen – workshop boeketje, St. Janstros of corsage | 17 juni

In deze workshop met Tini Brugge leer je niet alleen over de symboliek van natuurmaterialen, geloof en tradities. Je gaat ook zelf op pad om die symboliek te ontdekken in het bezinningspark van het Onze Lieve Vrouw ter Nood. Vervolgens ga je aan de slag om een St. Jans-tros, mini-boeket of corsage met betekenis te maken. Om een ander of jezelf cadeau te doen. Elke workshop sluit Tini af met suggesties voor liturgisch bloemschikken.

Deze workshop maakt deel uit van het publieksprogramma rond de speciale buitententoonstelling In het begin: ode aan de natuur op het Heiligdom.

Heilige kruiden en bloemen
Veel kruiden zijn aan heiligen of Bijbelse personen verbonden. Soms gewoonweg omdat het kruid bloeit in de periode die samenvalt met het overlijden van een heilige of een andere aanleiding om hen te gedenken. In andere gevallen vanwege hun kracht om te helen of om onheil te voorkomen. Het leven van de heiligen en de wonderen die hem of haar worden toegeschreven bepalen soms de keuze voor een bepaald kruid. In de volksmond kreeg het kruid door het gebruik de naam van deze heilige.

Sint Jan
Deze workshop in het voorjaar heeft als thema Sint Jan. Iedereen kent wel het Sint Janskruid, het geneeskrachtige kruid dat de naam draagt van Johannes de Doper mede omdat het bloeit op zijn gedachtenisdag (24 juni). Volgens een legende is de plant ontstaan uit het bloed dat bij zijn onthoofding vloeide. Bij wrijven van de knoppen tussen de vingers komt rood sap vrij.

Over Tini Brugge
Deze workshop wordt begeleid door Tini Brugge (1947). Zij is biologe en auteur van diverse boeken en artikelen waarin natuur, milieu en (christelijke) spiritualiteit en de zorg voor de aarde centraal staan. Ook zijn er verschillende kookboeken van haar hand met recepten geïnspireerd op tradities, Bijbelverhalen en legenden, die aansluiten bij speciale gelegenheden zoals doop, huwelijk, advent en veertigdagentijd. Zij is betrokken bij de landelijke Raad van Kerken/duurzaamheid.

Zie ook www.symbolischschikken.nl  en www.inspiratie-tuinen.nl.

Via onze online winkel op deze site kun je jouw deelname vastleggen. Er is per workshop slechts ruimte voor 15 deelnemers! Let op: neem zelf een knipschaar mee!

Datum
Zaterdag 17 juni 2023

Tijd
13.30 – 16.00 uur (inloop vanaf 13.15 uur)

Prijs
€ 37,50 (inclusief koffie/thee en materiaal, zelf knipschaar meenemen) / naar de online winkel

Locatie
Partytent achter het Julianaklooster en aan het park van Heiligdom Onze Lieve Vrouw ter Nood, Kapellaan 146, Heiloo.

Bekijk ook de groen-workshops en lezing van Tini. Klik hier door voor het complete publieksprogramma rond de buitententoonstelling In het begin: ode aan de natuur.

Het evenement is afgelopen.

Datum

jun 17 2023
Verlopen!

Tijd

13:30 - 16:00

Locatie

Heiligdom
QR code