Vier seminaristen diaken gewijd in Heiloo

diakenwijding-heiloo-2019

Vier seminaristen diaken gewijd in Heiloo

Zaterdag 16 november was de grote bede­vaartkapel van het heiligdom van Onze Lieve Vrouw ter Nood geheel gevuld met de talrijke gelovigen die de diaken­wij­ding van vier seminaristen hebben meegemaakt. Bisschop Jozef Marianus Punt heeft de wijding gedaan en hij preekte over de geest van de tijd waarin de wijdelingen terecht komen en het antwoord daarop: Jezus!

De nieuwe diakens

De vier wijdelingen zijn:

Javier Eduardo Acuña Acuña
Hij is sinds kort in het pastoraal jaar werkzaam in de regio van Westfries­land Zuid Oost (Bovenkarspel, Enkhuizen, Grootebroek, Hoogkarspel, Lutjebroek en Venhuizen) samen met kapelaan Peter Piets en diaken Jules Post en pastoor Samuel Marcantognini als admini­strator.

Juan Andrés Correa del Rio
Juan Andrés doet zijn pastoraal jaar in de regio van Wervershoof. Het samen­wer­kings­ver­band omvat ook Medemblik, Onderdijk en Zwaagdijk Oost. Pastoor Marcello Salao Rocha is admini­strator, pastoor Jan van Dril osa en pastoraal werker André Dekker zijn er eveneens werkzaam en pastoor Gerard Koning is er assisterend priester.

Bert Glorie
Werkzaam in de regio De Waterkant (De Goorn, De Weere, Hoogwoud, De Goorn, Spanbroek, Ursem, Spierdijk, Zuidermeer, Nibbixwoud en Wognum). Pastoor Nico Knol is de pastoor, Alvaro Rodriguez Lucque is kapelaan, Anne Marie Smink – van Straaten is pastoraal werker in de regio.

Mikel Palic
Werkzaam in het Gooi (Blaricum, Bussum, Naarden, Huizen) en doet daar zijn pastoraal jaar. Pastoor Carlos Fabril is pastoor en kapelaan Andrea Geria is er eveneens werkzaam. Emeritus pastoor Michi Costa is assistent.

Twee Chilenen, een Neder­lander en een Kroaat, allen al lange tijd in Neder­land waar zij ook hun studies hebben gedaan.

Schola cantorum

De plechtigheid werd schitterend opge­luis­terd door de Schola Cantorum van het Groot­semi­narie onder leiding van muziek­do­cent kapelaan Alvaro Rodriguez Lucque. Een volle kerk kon veel meezingen, al waren er ook ver­schil­lende meerstemmige muziekstukken bij. Het was erg mooi en ik was toch wel een beetje trots op onze seminaristen.

De homilie van bisschop Punt

De homilie van bisschop PuntMgr. Punt schetste in zijn homilie de situatie van onze tijd. Aanleiding was de vraag van Jezus in het evangelie: “Zal de mensenzoon bij zijn komst het geloof op aarde vinden?” Hij komt dus en vreest weinig of geen geloof meer te vinden. We leven in een tijd waarin niet het grootste probleem is dat mensen atheïst zijn geworden. Steeds duidelijker wordt hoe prachtig en kundig zelfs iedere cel in elkaar steekt. Dat er een hogere intelligentie achter zit wordt eigenlijk steeds evidenter. Ook is niet het probleem dat mensen niet geloven dat Jezus heeft bestaan. Ook niet-gelovige auteurs erkennen dat de contemporaine buitenbijbelse bronnen over het leven van Jezus talrijk zijn en dat die bronnen de grote gebeur­te­nissen van Jezus’ leven bevestigen. Het is ook niet het probleem dat mensen niet willen geloven, integendeel: in onze tijd zijn mensen juist geneigd om van alles te gaan geloven. Maar de mensen van onze tijd kennen Jezus niet meer als mensgeworden God en verlosser, de enige die ons toekomst geeft. Die Jezus moeten de nieuwe diakens verkondigen en voorhouden.

Na afloop van de plechtige viering was er gelegenheid tot feliciteren en ontmoeting in het Oesdom.

Laten we de diakens begeleiden met ons gebed op hun weg naar de priester­wij­ding die, zo God wil, zaterdag na Pinksteren zal plaats­vin­den en die zij zullen ontvangen met nog een vijfde wijdeling, naar het zich laat aanzien. We zijn God dankbaar voor deze nieuwe werkers in Zijn Wijngaard!

Bron: arsacal.nl