Terugblik op tienerkamp “Break Out – Let’s Move”

onze-lieve-vrouw-ter-nood-tiener-kamp

In de eerste week van augustus mochten we in het heiligdom weer een zomerkamp organiseren voor tieners, in samenwerking met het bisdom. Hele intensieve dagen, maar ook heel mooi. Zoals Matthijs, de begeleider vanuit het bisdom zei: “Je gaat gewoon van die kinderen houden”. We hadden een mooi team van priesters, zusters en jongeren die het kamp begeleiden en die al een dag eerder naar Heiloo kwamen om zich met een miniretraite (een inleiding van pater Mario IVE, aanbidding, biechtgelegenheid) voor te bereiden op het kamp.

De tieners werden opgedeeld in vier teams, met elk een heilige als patroon: Johannes Paulus II, Moeder Theresa, Adolfina, Pater Damiaan. Op deze manier leren de kids ook wat meer over de heiligen. Iedere dag zijn er punten voor het team te verdienen, niet alleen door middel van spellen (grote spellen en kleine “after meal games”), maar ook voor oplettendheid tijdens catechese, hulpvaardigheid, teamgeest, inzet. Zo worden ze positief gestimuleerd in goed gedrag. Overigens hadden we over dat gedrag niet veel te klagen hoor, het zijn en blijven tieners, maar ze deden het heel goed. Een hoogtepunt is altijd de avond van barmhartigheid, waarin zoveel van de tieners ook dit jaar weer de weg vonden naar het sacrament van boete en verzoening.

Hieronder volgt een kort verslag van een paar van de jongens die hebben meegedaan:

“Met 36 andere tieners waren wij, de broers George en Gabriel, en vriend John op tienerkamp in bedevaartsoord Heiloo. Donderdag laat in de middag arriveerde ieder. We hoorden met wie we de kamer deelden. Na het avondeten kregen we catechese. Er waren vier teams, met leiding, bestaand uit ongeveer tien personen. We maakten een vlag over een heilige: ons team ging over H. Adolfina die veel voor kinderen heeft gedaan. Na tikkertje in het donkere bos en het kampvuur met marshmallows gingen we naar onze kamer; elke avond ongeveer 22.30 uur. Vrijdagochtend op om 7.30 uur, zoals elke ochtend. We gingen naar de Heilige Mis in de Kloosterkapel. Tot de lunch kregen we catechese van vader Johannes (van Voorst) en vader Teun over de echte waarheid: Jezus. Sommigen begrepen niet alles want het was moeilijk. Na de lunch waterspelen en pret met een grote bal. Na het eten mochten we kiezen tussen catechese door vader Mario over de schepping of door zuster Iuxta over abortus. Zaterdagochtend was er na de Heilige Mis, een spel tijdens het ontbijt. We maakten hierna alvast een lunchpakket. Catechesekeuze: of naar vader Mario over vergeving/ zonden/ zondenval Adam & Eva, of naar vader Johannes over de waarde van het leven. Met de bus naar Egmond en in drie uur wandelen, met speurtocht, naar Egmond aan Zee; jammer dat we maar tien minuten hadden om aan zee te zijn. Tijdens de duinloop zagen we een Schotse Hooglander grazen. We liepen naar de vuurtoren en we reden met de bus terug naar Heiloo. Na het eten zagen we in de Engelenzaal een film over het Heilig Sacrament van de Biecht. In de Kerk was er Aanbidding en ieder ging biechten: er waren zes priesters. Onze harten waren gelucht en onze zielen schoon. Ook schreven we elk een gebed op papier. Voor deze gebeden werd in de volgende Heilige Mis gebeden. Hierna was er buiten een kampvuur. Zondagochtend was er na de Heilige Mis en het ontbijt een meisjes- en jongensdag: de meisjes gingen met de bus naar een speelpark; de jongens hadden een bootcamp, met training; het was zwaar. Op de Schoorlse Klimduin ontvingen we de lunch: deze was boven, dus we liepen de klimduin op en ontvingen een boterham; voor de volgende moesten we weer naar beneden en naar boven. Na een boswandeling kregen we bovenop een duin catechese van father Johannes. We moesten wel een uur lang op de grond stilzitten. Gelukkig waren er daarna weer spellen: opdrukken, rennen, bunker maken van takken in teamverband, laser gamen (met neppistool schieten). We gingen weer naar beneden voor de terugfietsreis. ‘s Avonds was er een bbq. George, Gabriel en John moesten eerder naar huis vanwege een vakantie-afspraak. De anderen werden de volgende dag opgehaald. De begeleiding van het kamp heeft het heel goed gedaan. We hebben er zin in om volgend jaar weer mee te doen!

George, Gabriel en John.”

 

Omdat deze jongens op zondagavond al weg gingen, nog even ter aanvulling: op maandagochtend mochten we onze hulpbisschop Mgr. Hendriks ontvangen, die de tieners een catechese gaf over hoe te volharden in het geloof, door middel van 12 tips. Hij vierde daarna voor ons de afsluitende Mis, waar ook de (groot)ouders bij aanwezig waren. Daarna volgde de prijsuitreiking en lekker frietjes eten buiten in de tuin, met als toetje een suikerspin.

We zijn heel dankbaar dat we een kleine 40 tieners iets hebben mogen meegeven van Gods liefde en hen hebben mogen sterken in het geloof. Graag uw gebed voor hen, want het is geen gemakkelijke opgave om in deze tijd als tiener je geloof te leven!

Zr. Iuxta Crucem SSVM