Nieuw boek: Werken van Liefde door Michel Bakker

werken-van-liefde-blog-olv-ter-nood

Boek: Werken van liefde. Vijf diocesane zustercongregaties | Michel Bakker | Uitgeverij Loutje

Vanaf vandaag online te koop in onze webshop of in onze winkel het Oesdom op het Heiligdom OLV ter Nood Heiloo.

Werken van Liefde
Ze waren aanwezig in vele parochies in het bisdom Haarlem-Amsterdam en ver daarbuiten. Ze hadden huizen in bijvoorbeeld Alkmaar, Heiloo, Heemstede. Ze waren actief in onder andere het onderwijs, de ziekenhuiszorg, de kraam- en thuiszorg. Zusters, religieuzen. Michel Bakker belicht vijf zustercongregaties.

Naast parochies kent de Kerk ook kloosterorganisaties en congregaties. Zij hebben vaak een eigen charisma en een eigen vakgebied, waarvoor de congregatie is opgericht. Kloosterorden als de Benedictijnen of Dominicanen zijn naar ‘pauselijk recht’ en leggen verantwoording af aan Rome. De Zusters van de H. Juliana van Falconieri (Juliaantjes), de Vrouwen van Bethanië, de Zusters van de Voorzienigheid, de Augustinessen van Heemstede en de Ursulinen van Bergen zijn naar ‘diocesaan recht’. Dat wil zeggen dat de plaatselijke bisschop toezicht houdt.

werken-van-liefde-boek-bisschop-hendriks
Michel Bakker (links) met bisschop Jan Hendriks tijdens de presentatie van het boek
 

Michel Bakker heeft een mooi en rijk geïllustreerd boek over hen geschreven. De vele zusters van deze organisaties hebben veel werk verzet in gezinnen, parochies, verpleeg- en ziekenhuizen en scholen. Niet alleen in Nederland, maar ook in Afrika, Indonesië en in Rome zelf. Want de Vrouwen van Bethanië runden daar het Foyer Unitas, een centrum voor de oecumene aan het Piazza Navona, midden in het centrum van Rome. Kardinaal Jo Willebrands was daar kind aan huis en tijdens het Tweede Vaticaans Concilie waren de Vrouwen gastvrouwen voor de oecumenische toehoorders bij het concilievergaderingen.

In vijf mooie portretten vertelt Bakker over het ontstaan en historie van de congregatie, en over hun werkzaamheden in de Kerk en samenleving. Dit aangevuld met mooie foto’s en persoonlijke herinneringen van zusters.