Bedevaartsdag naar OLV ter Nood in Heiloo

foto-bedevaart-parochie-purmerend-olv-ter-nood-heiloo

Op zaterdag 19 mei jl. arriveerden parochianen van de Parochie Maria, Moeder van God (Purmerend e.o.) in bedevaartsoord Onze Lieve Vrouw Ter Nood in Heiloo. Men kwam met eigen vervoer, met de taxi en zelfs op de fiets (uit Purmerend). Pastoor Luis Weel en Kapelaan Mariusz Momot vergezelden ons: 22 personen totaal.

Rond 10:30 uur zaten wij aan de koffie in het Oesdom; hierin is ook een religieuze winkel gevestigd. Om 11:30 uur wandelden we naar de Genadekapel, fraai beschilderd met religieuze afbeeldingen. Samen hebben we daar de rozenkrans gebeden onder leiding van de “blauwe zusters”, een missiecongregatie, gesticht in 1988 in Argentinië en sinds 2004 actief in Nederland en sinds 2006 ook in Heiloo. Om 12:00 uur begon de Heilige Mis: de kapel was helemaal vol; celebrant was rector Jeroen de Wit, concelebranten waren pastoor Carlos Fabril – hij was met bedevaartgangers uit Naarden/Bussum – en kapelaan Mariusz Momot. Na de Heilige Mis haalde men gezegend/genezend water uit de Put.

Rector Jeroen de Wit vertelde over het ontstaan van het oord

In het Oesdom lunchten wij o.a. met soep, broodjes en zelfgemaakte lekkernijen. Kapelaan Mariusz maakte er een vrolijke boel van door zijn gitaar- en zangspel, bijgestaan door pastoor Weel. Rector Jeroen vertelde over het ontstaan van het oord, en leidde ons later rond: langs de Kruiswegstaties, het Mariabeeld bij de vijver, de Golgothaberg met Jezus aan het Kruis en het Julianaklooster. Wat was het mooi om te midden van de natuur, te kunnen genieten van Gods aanwezigheid.

In het klooster wonen links de priesterstudenten en de rector; rechts zijn de gastenkamers, voor ieder die wil. In het midden, boven, is de Kloosterkapel met o.a. glas-in-loodramen ‘Maria bezoekt Elisabeth’, ‘Jezus toont Zijn heilig Hart aan H. Margaretha Maria Alacoque’ en ‘een wonder met de Heilige Hostie’. In deze mooie ruimte kun je, door de serene sfeer en stilte heen, goed voelen dat er in de ruimte veel gebeden is.

Het was een mooie en gezegende dag

Daarna zagen we de lesruimten, de Engelenzaal voor bijeenkomsten, de jongerenzolder en de filmzaal. We wandelden terug naar de Grote Pelgrimskapel waar rector Jeroen vertelde over het Mariabeeld. Hierna toog ieder huiswaarts. Het was een mooie en gezegende dag.

Verslag gemaakt door Greetje Snoek, aangevuld door Edwin Simon

Onze Lieve Vrouw ter Nood in Heiloo is het Heiligdom van het Bisdom Haarlem-Amsterdam toegewijd aan de heilige Maagd Maria. Een eeuwige traditie van de gelovigen in Noord-Holland is het om naar ‘het putje’ te gaan bidden, om troost te zoeken en om dankbaarheid te uiten. OLV ter Nood is een bijzondere plek, in het midden van de natuur, omringd door bossen. Een plaats van bezinning, ontmoeting met de Heer en met elkaar.